ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΧΕΤΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ VIDEOGAMES ΜΕ TON ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Νέα κοινή έρευνα που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Michigan, το Central Michigan University και το Πανεπιστήμιο του Ohio, μαζί με το ολλανδικό Πανεπιστήμιο 4VU ανακάλυψε πως το να παίζει κανείς ως ένας χαρακτήρας μαύρου χρώματος σε βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορεί να οδηγήσει τον παίκτη σε αρνητικά φυλετικά στερεότυπα.
Τα media συχνά συνδέουν χαρακτήρες μαύρου χρώματος με τη βία. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα βιντεοπαιχνίδια, στα οποία οι χαρακτήρες μαύρου χρώματος είναι σχεδόν πάντα βίαιοι

 

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα από εδώ, όπου οι συμμετέχοντες παίζουν δύο διαφορετικά βίαια videogames. Στο πρώτο παίζουν έναν πρωταγωνιστή λευκού χρώματος και στο δεύτερο μαύρου.

Συνολικά 125 παίκτες συμμετείχαν στο πρώτο τεστ. Η ομάδα ανέφερε: «Οι λευκοί συμμετέχοντες που έπαιξαν ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι ως ένας μαύρος χαρακτήρας έδειξαν περισσότερη, υπονοούμενη και έκδηλη, αρνητική συμπεριφορά ενάντια σε μαύρους από ότι οι συμμετέχοντες που έπαιξαν ένα βίαιο βιντεοπαιχνίδι σαν λευκός χαρακτήρας ή ένα μη-βίαιο βιντεοπαιχνίδι ως ένας μαύρος ή λευκός χαρακτήρας.

Το δεύτερο τεστ χρησιμοποίησε 141 παίκτες και παρατήρησε πολλούς συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειχναν να συνδέουν άτομα μαύρου χρώματος με τη χρήση όπλων. Το απόσπασμα αναφέρει:

«Λευκοί συμμετέχοντες που έπαιξαν ένα βίαιο videogame ως ένας μαύρος χαρακτήρας (εναντίον λευκού) επέδειξαν περισσότερο μία υπονοούμενη τάση να συνδέουν άτομα μαύρου χρώματος με όπλα. Η υπονοούμενη τάση, με τη σειρά της οδήγησε στην ακόλουθη επιθετικότητα. Χαρακτήρες μαύρου χρώματος σε βίαια βιντεοπαιχνίδια όχι μόνο κάνουν τους παίκτες περισσότερο επιθετικούς από ότι άτομα λευκού χρώματος, αλλά επίσης δυναμώνουν την στερεότυπη άποψη πως άτομα μαύρου χρώματος είναι βίαια.».

Δεν είναι ακριβώς σαφές ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθούν όλες οι αντιδράσεις των παικτών, αλλά είναι αναμφισβήτητο πως υπάρχουν κάποια στερεότυπα στη σημερινή βιομηχανία (βιντεοπαιχνιδιών). Για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς το θέμα συζητήθηκε σε μία έντονη συνάντηση στο συνέδριο της GDC (Game Developer Conference) την περασμένη εβδομάδα, το οποίο παρουσίασε ο developer των παιχνιδιών Mass Effect, Manveer Heir.

Δείχνοντας να συμφωνεί με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Heir τότε δήλωσε: «Αυτά τα αρνητικά στερεότυπα επηρεάζουν την ατομική ταυτότητα σε αυτές τις ομάδες. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται σε άλλους στην καθημερινότητά τους, και συνεχίζουν τον κύκλο των κοινωνικών αδικιών που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις διαφορετικές ομάδες.