ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: "ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
5 - 6 Απριλίου 2014
 ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Με κεντρικό θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, ο Δήμος Αιγιαλείας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαΐας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) οργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας το Σαββατοκύριακο , με σειρά εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν την έκθεση δημιουργημάτων ομάδων από σχολεία όλης της Αιγιάλειας.
Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι διοργανωτές υπόσχονται ένα αξιόλογο δημιουργικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους, καθώς οι συμμετέχοντες μαθητές θα παρουσιάσουν τις ξεχωριστές τους ιδέες στους τομείς των κατασκευών, του κολάζ, της δημιουργίας video, της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, των κόμικς και της δημιουργικής γραφής παραμυθιού, θεατρικού κειμένου και ποίησης, όλα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και με τις δύο διαγωνιστικές κατηγορίες:
  • “Προστασία από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διακρίσεις και ρατσισμό” και
  • “Παροχές: δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, το παιχνίδι, ίσες ευκαιρίες”.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος τονίζει πως το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο πλαίσιο της καλλιέργειας της καλλιτεχνικής αγωγής και της δημιουργικότητας των νέων, ενώ στο σύνολό της θα λειτουργήσει ως μοχλό ενθάρρυνσης των μαθητών να μπουν σε δημιουργικά μονοπάτια και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις δεξιότητές τους μέσω αυτών.

Τα έργα των μαθητών θα εκτίθενται και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο), με ένα πολύ ενδιαφέρον ομαδικό εικαστικό εργαστήρι για μαθητές όλων των ηλικιών, με υπεύθυνη την κα Ανδριάνα Μαλτέζου, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Το ίδιο απόγευμα στις 7 μ.μ., η μικτή μαθητική χορωδία που αποτελείται από μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης και του Δημοτικού Σχολείου Τεμένης, θα παρουσιάσει μια πολυδιάστατη συναυλία με τραγούδια, video, θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις, αφιερωμένες στα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς στην παραλία Αιγίου, δίπλα στο ΑΤΕΙ Αιγίου.

Την Κυριακή 6 Απριλίου στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Απόλλων” θα προβληθεί η αντιρατσιστική ταινία “Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέμε όχι στο ρατσισμό”. Πρόκειται για μια διαδραστική κινηματογραφική ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που επιχειρεί να ψυχαγωγήσει και να επιμορφώσει. Οι μαθητές, εφοδιασμένοι με ασύρματα τηλεχειριστήρια, λαμβάνουν μέρος σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που αφορούν στην ενότητα που κάθε φορά παρακολούθησαν και αλληλεπιδρούν με τα προβαλλόμενα θέματα, συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη της ταινίας. Στο τέλος της προβολής αναδεικνύονται οι πέντε πρώτες ομάδες. Πρόκειται για μια παραγωγή του εκπαιδευτικού οργανισμού “Φωτόγραμμα” και προτείνεται για μαθητές Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού και για μαθητές Γυμνασίου.  Επώνυμοι συμμετέχουν στην ταινία ενημερώνοντας τα παιδιά για το διαφυλετικό χαρακτήρα των τομέων που εκπροσωπούν. Τον αθλητισμό ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, το θέατρο η Θέμις Μπαζάκα και τη μουσική ο Νίκος Βουρλιώτης.


Είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, γι'αυτό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 


Πληροφορίες 
στο τηλ. 26910-28210 και στο e-mail: dikepaigialeias@gmail.com

Το ίδιο πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μουσειοσκευή “Έχω δικαίωμα”. Η μουσειοσκευή που βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των παιδιών  έχει σχεδιασθεί από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης  και εστιάζει στην προσέγγιση του θέματος μέσω της εικαστικής τέχνης. Το υλικό απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και σε παιδιά Νηπιαγωγείου. Υπεύθυνη Προγράμματος: Αθηνά Σκανδάμη, Νηπιαγωγός. Ώρες διεξαγωγής προγράμματος 10.30-12 για παιδιά Δημοτικού Σχολείου και 12-1.30 για παιδιά Νηπιαγωγείου.

Την Κυριακή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής βραβείων του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας, επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο, με ώρα έναρξης 6.30 μ.μ.. Επίσημη προσκεκλημένη και μέλος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι η κα Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Παράλληλα, θα γίνουν και οι κληρώσεις των προσφορών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Βιβλιοπωλείων της περιοχής.

 

Σύντομο χαιρετισμό  θα απευθύνουν οι:
  • Δημήτριος Ελευθεριώτης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας.
  • Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας.
  • Χαρά Γροσδάνη, υπεύθυνη του Τμήματος Υποστηρικτικών Κοινωνικών Δράσεων του  οργανισμού « ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
  • Θεόδωρος Στεφανίδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ε.Κ.Α.ΜΕ. / Α.μ.Ε.Α. Αιγίου.
Στην τελετή απονομής θα συμμετάσχει η Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας.

Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας θα είναι ελεύθερη.