ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΗ - SERGE HAROCHE: "ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΚΒΑΝΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΙΗΝΩΝ

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 Με δελτία προτεραιότητας.Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2014/Ώρα:19:00
Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα & το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Ομιλητής: Serge Haroche, Καθηγητής του Collège de France, Έδρα κβαντικής φυσικής, Διοικητής του Collège de France.

Συντονίζει ο Λεωνίδας Ρεσβάνης, τέως Καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 Η κβαντική θεωρία, η οποία γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί αναμφίβολα την πιο ισχυρή σύλληψη του ανθρώπινου πνεύματος. Μας διαφωτίζει σχετικά με τους νόμους της φύσης: από αυτούς που εξηγούν τον μικρόκοσμο έως αυτούς που διέπουν την εξέλιξη του Σύμπαντος στο σύνολό του. Χάρη στη βαθιά γνώση που μας έδωσε σχετικά με τα φαινόμενα του μικρόκοσμου, άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη πολλών τεχνολογιών του σύγχρονου κόσμου, που έφεραν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή (παραδείγματος χάρη το λέιζερ και ο υπολογιστής).
Ωστόσο, παρόλες αυτές τις επιτυχίες, η κβαντική φυσική μάς φαίνεται παράξενη γιατί οι νόμοι της αντιβαίνουν στη διαίσθηση του πνεύματός μας που είναι συνηθισμένο να παρατηρεί τον συνηθισμένο, μακροσκοπικό κόσμο. Η αρχή της υπέρθεσης καταστάσεων και ο δυισμός κύματος-σωματιδίου βρίσκονται στην καρδιά της συγκεκριμένης θεωρίας, αποδίδοντάς της έναν χαρακτήρα μυστηριακό στα μάτια του μη ειδικού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κβαντική ιδιαιτερότητα αναλύθηκε διαμέσου των εμπειριών της σκέψης, έτσι όπως τις φαντάστηκαν οι θεμελιωτές της θεωρίας, οι γνωστότεροι μεταξύ των οποίων είναι οι Einstein, Bohr και Schrödinger. 
Οι εμπειρίες αυτές, που συνίστανται στο χειρισμό των μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων που έχουν διαμορφωθεί από ορισμένα άτομα ή φωτόνια, μέχρι σχετικά πρόσφατα παρέμεναν σε εικονικό επίπεδο. Η τεχνολογική πρόοδος τα έχει πλέον καταστήσει αληθινά, ανοίγοντας το δρόμο στο χειρισμό και τον άμεσο έλεγχο της κβαντικής ιδιαιτερότητας


 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη