ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.Υψηλά ποσοστά καπνιστριών (25%) καταγράφονται και στην Αυστρία, ενώ αντίθετα λιγότερες από 1 στις 20 γυναίκες καπνίζουν στο Καμερούν, την Ερυθραία, το Μαρόκο και άλλες αφρικανικές χώρες.Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, το ποσοστό των ανδρών που καπνίζουν έχει παρουσιάσει μικρή αύξηση από το 2010, ενώ πάνω από τους μισούς άνδρες καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη  Ρωσία, την Ινδονησία και την Αρμενία.
Οι χώρες όπου οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία θα φανερωθούν άμεσα είναι η Κίνα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Κορέα, όπου εκτός του ότι το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό, οι καπνιστές κάνουν ανάβουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που ανέλυσε έρευνες από 187 χώρες, ο ρυθμός καπνίσματος παγκοσμίως μειώνεται, ωστόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού ο αριθμός των ανθρώπων που καπνίζουν αυξάνεται.
Παγκοσμίως, το 2012 το ποσοστό των ανδρών καπνιστών ανήλθε σε 31%, σαφώς μειωμένο σε σχέση με τη δεκαετία του ΄80 όπου κάπνιζε το 41% των ανδρών.
Την ίδια περίοδο το ποσοστό των καπνιστριών μειώθηκε από 10% σε 6,2%.
Λόγω της αύξηση του πληθυσμού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε από 721 εκατομμύρια το 1980 σε 967 εκατομμύρια το 2012.
«Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε», δήλωσε ο Δρ. Christopher Murray, διευθυντής του IHME και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.
«Έχουμε τα νομικά μέσα για να στηρίξουμε τον έλεγχο του καπνίσματος και όπου βλέπουμε να σημειώνεται πρόοδος πρέπει να ψάξουμε για τρόπους να επιταχύνουμε την πρόοδο», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καπνιστές κάπνισαν περισσότερα από έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα το 2012. Η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού καπνίσματος σημειώθηκε την περίοδο 1996 ως 2006, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Κίνα και το Μπαγκλαντες.
Σημειώνεται ότι χωριστή μελέτη στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση βρήκε ότι η μείωση του ρυθμού καπνίσματος έσωσε οκτώ εκατομμύρια ζωές στις ΗΠΑ και επέκτεινε το προσδόκιμο ζωής κατά 20 χρόνια.
Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις χώρες με σημαντική μείωση του ποσοστού καπνίσματος από το 1980 μαζί με τον Καναδά, την Ισλανδία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.