ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: "Ο ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου
Ώρα:18.30
"Ζούμε σε έναν υπέροχο πλανήτη. Πανδαισία χρωμάτων, πανδαισία ήχων, μια φύση θεϊκή. Ένας ουρανός μαγευτικός. Ένα υπέροχο Σύμπαν. Ένας υπέροχος Κόσμος.

Ποια μορφή όμως έχει αυτό το Δημιούργημα; Είναι άπειρο; Το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας ολόκληρο; Το μετράμε πλήρως με τα όργανα, τα οποία είναι επέκταση των αισθήσεών μας και της ανθρώπινης φυσιολογίας μας; Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα της σύγχρονης Κοσμολογίας και Αστροφυσικής.
Σήμερα γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Σύμπαν, έτσι όπως αυτό περιγράφεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, είναι ένα "τεράστιο" υπερ-στερέωμα τεσσάρων διαστάσεων. Τριών χωρικών και μιας χρονικής. Ένα "τετραπέρατο χωροχρονικό συνεχές".
Ποια γεωμετρία περιγράφει όμως το χωροχρονικό αυτό συνεχές; Είναι ικανή η γεωμετρία των σχολικών μας χρόνων, η γνωστή μας ευκλείδεια γεωμετρία των τριών διαστάσεων, που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας και μετράμε με τα όργανά μας, να δώσει απαντήσεις για τη δομή αυτού του χωροχρονικού γίγνεσθαι; Η σύγχρονη Κοσμολογία λέει όχι. Το χωροχρονικό αυτό συνεχές περιγράφεται από μιαν άλλη, πλήρως γενικευμένη γεωμετρία, τη γεωμετρία Ρήμαν (Riemann). Η γεωμετρία όμως αυτή έχει μια βασικότατη ιδιότητα. Αν αποκόψουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου τον οποίο περιγράφει, το κομμάτι αυτό συμπεριφέρεται ως ευκλείδειο και άρα είναι αντιληπτό από τις αισθήσεις μας και μπορεί να καταγραφεί από τα όργανά μας.
Έτσι, στην ουσία αυτό το αισθητό στερέωμα που αντιλαμβανόμαστε με την ανθρώπινη φυσιολογία μας, δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι ενός τετραδιάστατου, ενός τετραπέρατου" μη ευκλείδειου υπερ-στερώματος, υπαρκτού μεν αλλά μη αισθητού. Το "μικρό" αυτό κομμάτι είναι ευκλείδειο και τρισδιάστατο και άρα αντιληπτό. Μέσα σε αυτό εξελίσσεται ο κόσμος των αστρονομικών και γενικότερα των επιστημονικών μας παρατηρήσεων. Είναι το αισθητό μας Σύμπαν".
~ Αντώνιος Α. Αντωνίου, Δρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών 


 Μουσείο Ηρακλειδών
Διεύθυνση:Ηρακλειδών 16, Θησείο


πηγή: http://www.herakleidon-art.gr