ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ - ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές, "Οικολογία", "Προσωπικότητες", "Κοινωνία", "Ιστορία", “Πολιτική επικαιρότητα" μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θ’ αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.
 
Σκοπός, η ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως δυναμικού εργαλείου - αντίβαρου στις «έτοιμες αλήθειες», για την ανάδειξη προβλημάτων, σκέψεων, οπτικών. Του «άλλου βλέμματος» πάνω στον κόσμο που φεύγει και τον κόσμο που έρχεται.

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

Ο τέταρτος κύκλος προβολών που θα πραγματοποιηθεί το μήνα Ιανουάριο είναι αφιερωμένος στο θέμα "Οι τόποι δίπλα μας".



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 Πέμπτη 9/1/2014 / Ώρα:22:30
 Ππροβολή του ντοκιμαντέρ «Ο τρίτος Τάκης» 
(Ο τόπος της δημιουργίας) σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πατρώνη, 2008, Διάρκ. 105’. Η περιπέτεια της δημιουργίας ενός πίνακα και μιας φιλίας. Τόπος το εργαστήριο. Από τον χειμώνα μέχρι το τέλος της άνοιξης, ζωγράφος και μοντέλο φτιάχνουν έναν δικό τους κόσμο, ιδιαίτερο, γοητευτικό και άγνωστο.
Πέμπτη 16/01/2014 / Ώρα:22:30
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πρώτη ύλη» 
(Ο τόπος της απόρριψης) σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη, 2012, Διάρκ. 78’.Επτά συλλέκτες scrap ταΐζουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών, πλουτίζουν μια αλυσίδα μεσαζόντων, κρατούν το πάθος του κόσμου για την παραγωγή αγαθών άσβεστο. Για αυτά, κερδίζουν ένα πιάτο φαί και γίνονται εφήμεροι θεατές μιας μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.
Πέμπτη 23/01/2014 / Ώρα:22:30
 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια αμνησίας» 
(Ο τόπος της μνήμης) σε σκηνοθεσία Στέλλας Θεοδωράκη, 2002, Διάρκ. 104’. Μια γυναίκα ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ οκτώ σε μια περίοδο προσωπικών απωλειών που συμπίπτει με την οικονομική κρίση. Το άδειασμα των προσωπικών χώρων συμπίπτει με το «άδειασμα» των χώρων μέσα στην πόλη.
Πέμπτη 30/01/2014 / Ώρα:22:30
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Πύλα, αυτοί που ήταν πάντα μαζί" 
(Ο (ου)τόπος της συνύπαρξης) σε σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου, 2003, Διάρκ 52'. Αυτό το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να εξερευνήσει τις ριψοκίνδυνες ζωές των ανθρώπων που ζουν στο επίφοβο περιβάλλον της «νεκρής ζώνης». Ανέκαθεν αναρωτιόμουν αν η Πύλα αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, όπως οι ελληνοκυπριακές αρχές ισχυρίζονται. Στην Πύλα, η εκκλησία και το τζαμί είναι δίπλα-δίπλα. Ή μήπως το ένα προσπαθεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του άλλου; Η φωνή του χότζα γίνεται ένα με τη φωνή του παπά. Ή μήπως ο ένας προσπαθεί να υπερκαλύψει τον άλλον; Η Πύλα, ως το μοναδικό ετερόκλιτο χωριό, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Κύπρο. Το 1974 χωρίστηκε όλη η Κύπρος… Όντως όλη; Ένα χωριό παρέμεινε εκτός αυτής της διαίρεσης, με τίμημα να βρίσκεται οριοθετημένο στη μέση του πουθενά, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η ζωή εκεί, όπως και σε όλα τα ασταθή οικολογικά περιβάλλοντα, δεν είναι καθόλου εύκολη για αυτούς που ζουν στη "Νεκρή Ζώνη". Ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2003, τα σύνορα της Κύπρου άνοιξαν και οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν από το ένα μέρος στο άλλο. 


 Ιανός
Διεύθυνση: Σταδίου 24 ,Αθήνα