ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

 Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, δεν έχουν όλα τα συναισθήματα την ίδια επίδραση στις αισθήσεις μας.


Η σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης και των αντιληπτών αισθήσεων είναι σημαντική για τους ψυχολόγους που μελετούν τις λεγόμενες «σωματικές μεταφορές». Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία ενός χώρου ως πιο χαμηλή. Επίσης, όταν πιστεύουμε ότι ένα βιβλίο είναι σημαντικό, το νιώθουμε πιο βαρύ.

«Η μεταφορική σχέση μεταξύ ενός συναισθήματος και μιας αίσθησης δεν ισχύει πάντα στην πραγματική ζωή», δηλώνει ο Κάι Κιν Τσαν, από το Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία και ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης.

Αναλύοντας παλαιότερες μελέτες, ο Τσαν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν περαιτέρω συσχετισμοί μεταξύ συναισθημάτων και αισθήσεων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 197 φοιτητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία διαφορετικά πειράματα και διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στην αγάπη και τη ζήλεια, μόνο η πρώτη καταφέρνει να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι το συναίσθημα δεν επιδρά άμεσα στους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα, αλλά τα αποτελέσματα προκύπτουν από την επεξεργασία των πληροφοριών στον εγκέφαλο.