ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ-ΑΝΗΛΙΚΗ ΚΟΠΕΛΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΒΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ



Η δεκαεξάχρονη Amina Filali, βιασμένη, ξυλοκοπημένη και εν τέλει εξαναγκασμένη να παντρευτεί τον βιαστή της, αυτοκτόνησε — ο μόνος τρόπος που βρήκε για να ξεφύγει από την παγίδα που της έστησε ο βιαστής της και η Μαροκινή νομοθεσία. Μαζί με τους Μαροκινούς ακτιβιστές, παλεύουμε εδώ και χρόνια για να καταργηθεί αυτή η διάταξη και τώρα η νίκη είναι κοντά. Αυτή την εβδομάδα, μία τελευταία ψηφοφορία μπορεί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε.

Το άρθρο 475 του ποινικού κώδικα του Μαρόκου επιτρέπει σε ένα βιαστή να αποφύγει τη δίωξη και μια μακρά ποινή φυλάκισης με το να παντρευτεί το θύμα του, αν εκείνο είναι ανήλικο. Είναι ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε θύμα βιασμού, και για την Amina συνέβη στην πραγματικότητα. Αλλά τώρα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες από εμας βοήθησαν να πιέσουμε το Κοινοβούλιο, η ψηφοφορία για την κατάργηση αυτής της διάταξης είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι γνώστες λένε ότι αν τεθεί προς συζήτηση η κατάργηση είναι βέβαιο ότι θα περάσει. Χρειαζόμαστε απλώς μια τελική ώθηση για να φέρουμε το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ειδησεογραφική κάλυψη και καμία πίεση στους νομοθέτες να πράξουν το σωστό. Όταν φτάσουμε τις 1 εκατομμύριο υπογραφές, θα τοποθετήσουμε άρθρα στις εφημερίδες που διαβάζουν οι βουλευτές και θα συμπαρασταθούμε στους Μαροκινούς ακτιβιστές έξω από το Κοινοβούλιο με μια θάλασσα από ροζ μπαλόνια που θα εκπροσωπούν την τεράστια, παγκόσμια απάντηση μας. Ας τιμήσουμε τη μνήμη της Amina εξασφαλίζοντας ότι η τραγωδία της δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Ένωσε τις δυνάμεις σου μαζί μας κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο τώρα:


Όταν η Amina έπεσε θύμα βάναυσου βιασμού, η οικογένειά της το ανέφερε στις αστυνομικές αρχές της πόλης τους, το Larache. Αντί να καταδικάσει τον βιαστή, το δικαστήριο του έδωσε την επιλογή να παντρευτεί το θύμα του — και η οικογένειά της Amina συμφώνησε με την πρόταση. Μετά την αυτοκτονία της, τα μέλη της κοινότητας του Avaaz συμπαραστάθηκαν στους συντετριμμένους γονείς της Amina και στους ακτιβιστές του Μαρόκου, παρουσιάζοντας σχεδόν 800.000 φωνές υπέρ της μεταρρύθμισης, φτάνοντας σε διεθνή πρωτοσέλιδα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την αλλαγή, αλλά δεν έγινε τίποτα — μέχρι τώρα. 

Το άρθρο 475 δεν είναι η μόνη πρόκληση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μαρόκο, όμως έχει γίνει ένα σύμβολο καταφανούς αδικίας. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί από το 2006 να περάσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και να καταργήσει το άρθρο 475, αλλά τίποτα δεν άλλαξε και εν τω μεταξύ οι ζωές πολλών κοριτσιών καταστράφηκαν.

Επιτέλους τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την Επιτροπή Δικαιοσύνης να πατάσσει το πιο προβληματικό μέρος του άρθρου και να προωθεί το νομοσχέδιο σε ολόκληρη την Κάτω Βουλή για ψηφοφορία — αν το θέμα αυτό συζητηθεί στην Βουλή, είναι πολύ πιθανό το Μαρόκο να αποκτήσει ένα νέο νόμο και η Amina να βρεί κάποιου είδους δικαίωση. Η ψηφοφορία αυτή είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την πραγματική μεταρρύθμιση για την οποία ομάδες γυναικών στο Μαρόκο αγωνίζονται εδώ και καιρό. Ας καταργήσουμε το άρθρο 475 κι ας απαιτήσουμε οι νόμοι να προστατεύουν και όχι να ποδοπατούν τα δικαιώματα των γυναικών:


Από το Αφγανιστάν και την Ινδία ως την Ιαπωνία και την Κένυα, τα μέλη της κοινότητας του Avaaz χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη για να ενωθούμε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών — Σήμερα, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την Amina Filali και την κληρονομιά μιας ελπίδας που πρέπει να αφήσει η ιστορία της.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Dalia, Antonia, Emma, Marie, Rewan, Alex, Ricken και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Υ.Γ.: Πολλές από τις εκστρατείες του Avaaz ξεκίνησαν από τα μέλη της κοινότητας μας! Ξεκίνησε τη δική σου τώρα και κέρδισε πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα - τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο http://america.aljazeera.com/articles/2014/1/8/morocco-set-to-repealcontroversialrapelaw.html

Βουλευτές στο Μαρόκο ζητούν να καταργηθεί ο νόμος περι γάμου των βιαστών ύστερα από την αυτοκτονία μιας έφηβης (Bloomberg)

Διαμαρτυρίες στο Μαρόκο κατά του νόμου περι γάμου των βιαστών (BBC)

Το Μαρόκο σκέφτεται πιο σκληρή στάση απέναντι στους βιαστές αντι για γάμο (Al Jazeera)

Διαδηλωτές στο Μαρόκο απαιτούν τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για βιασμό μετά την αυτοκτονία έφηβου κοριτσιού (CNN)

Παγκόσμια Έκθεση Δικαιωμάτων σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στο Μαρόκο