ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΠOY EΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔOΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014

 Η έρευνα Workmonitor πραγματοποιήθηκε
από την Randstad Hellas η οποία απο το 2010 και σε τριμηνιαία βάση διεξάγει την έρευνα Workmonitor με σκοπό να καταγράψει τις τάσεις που παρουσιάζονται στην τοπική αγορά εργασίας.
Η έρευνα που έγινε το 4o τρίμηνο του 2013, εξετάζει τις προσδοκίες των εργαζομένων για το 2014.Στην Ελλάδα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2014.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας εμφανίζεται ότι οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 49% αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους πρόκειται  να βελτιωθεί. Στην Ελλάδα, το 75% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι σύμφωνο και με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που δεν βλέπουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης (65%). Συνολικά, στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είμαστε, τόσο λιγότερο σίγουροι είμαστε για την ανάκαμψη. Το 84% του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 44 - 54 ετών, δεν είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές της οικονομίας το 2014.
Aναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014
18% αναμένουν αύξηση των αμοιβών, 13% αναμένουν μπόνους
Σε συμφωνία με το πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, μόνο το 18% αναμένει αύξηση των αμοιβών το τρέχον έτος και μόνο το 13% αναμένει να λάβει μπόνους. Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 58% αναμένει να λάβει αύξηση και σχεδόν οι μισοί (48%) αναμένουν να λάβουν μπόνους.
 
Αναμένει αύξηση των αμοιβών το τρέχον έτος
( σε σχέση με το 2012)

Ανάπτυξη εργαζομένων
Μόνο τρεις στους δέκα (28%) των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν από τον εργοδότη τους. Παρ' όλα αυτά, το 77% δήλωσε ότι προσπάθησαν σε προσωπικό επίπεδο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους το 2013. Το 57% επίσης δήλωσε ότι διεύρυνε τις γνώσεις του μέσω περαιτέρω κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Εργασία και διακοπές
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο πόσο εύκολο είναι να μην ασχολούνται με την εργασία όταν βρίσκονται σε διακοπές. 59% στην Ελλάδα δήλωσε ότι τη στιγμή που αρχίζουν τις διακοπές είναι σε θέση να μην ασχοληθούν με τη δουλειά, όμως την ίδια στιγμή 59% επίσης ανέφερε ότι ενημερώνονται τακτικά για το τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Το 32% δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν μπορούν να αντισταθούν στην συνεχή ανάγνωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε σχέση με τη δουλειά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι πιο πιθανό να είναι καλύτερα ενημερωμένες για την εργασία όταν είναι εκτός εργασίας και αυτό είναι συνήθως επειδή είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση κινητών συσκευών που δεν βλέπουν ως εργασία. Δεν ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα που μένει περισσότερο ενημερωμένη σχετικά με την εργασία ενώ βρίσκεται σε διακοπές, είναι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών. Το 62% δήλωσαν ότι μένουν ενήμεροι για το τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας και το 44% ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στην ανάγνωση των e-mail τους.
Μετανάστευση και εργασία
Το 25% όσων ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δήλωσαν ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς για τη δουλειά τους εξαιτίας της μετανάστευσης των ξένων εργαζομένων. Μόνο το 14% δήλωσε ότι το εργασιακό τους περιβάλλον άλλαξε με θετικό τρόπο εξαιτίας της μετανάστευσης ξένων εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν ότι η συνεργασία με ξένους εργαζομένους προσθέτει αξία στην εργασία τους.
Ο Δείκτης Κινητικότητας παρουσίασε μείωση
Ο «δείκτης κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζόμενων να αλλάξουν εργασία σε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών. Η ετοιμότητα του ατόμου  βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή του ικανοποίηση, το φόβο για ενδεχόμενη απόλυσή του, την ανάγκη του για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει νέα εργασία. Ο δείκτης κινητικότητας για το δ? τρίμηνο του 2013 έφτασε τις 101 μονάδες και σημείωσε μια πτώση 1 μονάδας σε σχέση με το γ? τρίμηνο του 2013 (102). 
Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι σε τοπικό επίπεδο αναμένουν να απασχοληθούν σε μια νέα εργασία για τους επόμενους 6 μήνες, σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας για το δ? τρίμηνο μειώθηκε κατά 2 μονάδες στις 107 μονάδες. Όπως και το προηγούμενο τρίμηνο στην Ελλάδα, το 13% ψάχνει ενεργά για μια νέα θέση εργασίας.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για το δ? τρίμηνο, 13,4% δήλωσαν ότι άλλαξαν θέσεις εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, μια μείωση της τάξης του 2,1% από το τελευταίο τρίμηνο.
30% ανέφεραν ότι άλλαξαν εργασία τους τελευταίους μήνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ένα επιπρόσθετο 30% ανέφερε ότι είχε προσωπική επιθυμία για αλλαγή. 26% ανέφερε ως αιτία της αλλαγής εργασίας τις οργανωσιακές συνθήκες (όπως η συγχώνευση ή η αναδιοργάνωση) και 17.7% τη μη ικανοποίηση σε σχέση με τον εργοδότη. 
Αυτοπεποίθηση για εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα
Από τους συμμετέχοντες της έρευνας σε τοπικό επίπεδο το 36% αναμένει ότι θα καταφέρει να βρει μία ανάλογη εργασία, εντός των επόμενων έξι μηνών, το οποίο κατά το γ? τρίμηνο του 2013 ήταν στο 37%.  42% επίσης αναμένει να βρίσκεται σε διαφορετική θέση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το οποίο αποτελεί αύξηση 3% από το περασμένο τρίμηνο (39%). 
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα για το δ? τρίμηνο του 2013, οι μισοί (50%), φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Η Ελλάδα εμφάνισε το υψηλότερο επίπεδο φόβου απώλειας εργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το 2ο μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ινδία στο 51%. 

 Φόβος απώλειας εργασίας (ανά χώρα)
Εργασιακή Ικανοποίηση
Στην Ευρώπη χώρες όπως η Δανία (80%), η Νορβηγία (78%) και η Ολλανδία (76%) εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία. Η τελευταία έρευνα Workmonitor παρουσιάζει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα (51%) και την Ουγγαρία (48%) να είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι στην Ευρώπη, όπως και το 3ο τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό ικανοποίησης από την εργασία στην Ελλάδα έχει μειωθεί 1% από το 3ο τρίμηνο του 2013 (52%).
Τα χαρακτηριστικά της ερευνάς Workmonitor
Η έρευνα Workmonitor υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003, και πλέον διεξάγεται σε 32 χώρες σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Η έρευνα Workmonitor της Randstad δημοσιεύεται 4 φορές ετησίως αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας σε βάθος χρόνου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο «Δείκτης Κινητικότητας» εντοπίζει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και στοχεύει στην καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν, καθώς και την πιθανότητα μετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα εξαμηνιαίο πλαίσιο. Έτσι, παρέχεται μία ουσιαστική κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι. Πέρα από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων, μέσα από ένα εναλλασσόμενο σύνολο θεματικών ερωτήσεων οι οποίες αποτελούν μέρος της έρευνας.
Η έρευνα διεξάγεται μέσω online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το ελάχιστο δείγμα για κάθε χώρα είναι 400 συνεντεύξεις οι οποίες διεξάγονται από τη Survey Sampling International. Το εύρος του δείγματος στην Ελλάδα ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το δ' τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου του 2013.
Randstad: Shaping the World of Work
Η Randstad ειδικεύεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού. Το εύρος των υπηρεσιών μας καλύπτει την εύρεση και επιλογή προσωπικού, (προσωρινή και μόνιμη απασχόληση), τις υπηρεσίες HR Solutions (outplacement (επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας), συμβουλευτική σταδιοδρομίας και κέντρα αξιολόγησης) και inhouse υπηρεσίες.
Ο όμιλος Randstad αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο, κατέχοντας μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στην Αργεντινή, το Βέλγιο & το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Μεξικό, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές θέσεις στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο τέλος του 2012 η Randstad απασχολούσε περίπου 29.300 υπαλλήλους σε 4.500 υποκαταστήματα σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα συνολικά έσοδα της Randstad για το 2012 έφτασαν τα 17,1 δισ. ευρώ. Η Randstad ιδρύθηκε το 1960 και τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στο Diemen της Ολλανδίας. Η μετοχή της Randstad Holding nv είναι καταχωρημένη στο χρηματιστήριο NYSE Euronext Amsterdam, όπου οι μετοχές του ομίλου είναι εμπορεύσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.randstad.gr