ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

1ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-WORKSHOPS

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
22 έως 29 Ιανουαρίου 2014
 Το Φεστιβάλ Τεκμηρίωσις είναι ένα Πανόραμα 78 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών 
Το πρόγραμμα του Πανοράματος χωρίζεται σε 3 ζώνες.

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απευθύνεται κυρίως στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όπου θα καθημερινά 9 με 11 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού  επιστημονικού περιεχομένου. Για αυτή την ζώνη συνεργάστηκαν  το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, η ελληνική εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού και το Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών. Μετά από κάθε θεματική ζώνη θα ακολουθεί συζήτηση με έναν εκπρόσωπο από τους παραπάνω φορείς. Σημαντική είναι η  συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή οποία έχει ήδη ενημερώσει όλα τα γυμνάσια και λύκεια της Μεσσηνίας .2.ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το κυρίως πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Υπάρχει μία ισορροπία ελληνικών και ξένων ταινιών και έχουν προσκληθεί περίπου 20 Ελληνες σκηνοθέτες που θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.3. ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΝΗ
 Θα ξεκινά στις 11 το βράδυ και καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρΠέρα από τις προβολές υπάρχουν και συγκεκριμένες παράλληλες εκδηλώσεις

1. Συζήτηση με θέμα:"Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση" 
 Με συντονίστρια την Βασιλική Σακκά , σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα η οποία έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Τηλεοραση
2. Συζήτηση με Θέμα:"Το ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη"
 Μία πολύ σημαντική συζήτηση, με εκπροσώπους 5 φορέων, μιάς και οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουν: 
Από την Ταινιοθήκη, για τη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας όπως καταγράφηκε στα οπτικοακουστικά έργα που συλλέγει και συντηρεί.
 Ο Βασίλης Αλεξόπουλος από την τέως ΕΡΤ θα αναφερθεί στις προσπάθειες διαχείρισης των ντοκουμέντων της από την ίδια, καθώς και από άλλους φορείς όπως π.χ. το τέως Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.
Ο Λάκης Παπαστάθης από Το Παρασκήνιο θα εξηγήσει τη φιλοσοφία της κορυφαίας αυτής εκπομπής και τη σημασία της καταγραφής των στιγμάτων τέχνης, σκέψης και ζωής των τελευταίων 40 ετών που πραγματοποίησε.
Ο Σταύρος Ιωάννου διευθυντής του   Φεστιβάλ Χαλκίδας θα αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα φεστιβάλ, Λέσχες και άλλες διοργανώσεις παρουσίασης ντοκυμαντέρ στη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας.
Και τέλος ο Γιάννης Τριτσιμπίδας ιδρυτής των   Κυκλαδικών Οπτικοακουστικων Αρχείων θα παρουσιάσει την εμπειρία μιας Οπτικοακουστικής Συλλογής και των δράσεων ανάδειξης της μνήμης ενός τόπου.


3. Σεμινάριο Σεναρίου
Διάρκειας 4 ημερών/Ώρα:14/00-17.00
Το Workshop με θέμα το ΣΕΝΑΡΙΟ απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη.
  • Μια σύντομη θεωρητική ενημέρωση για το τι είναι το Σενάριο στον κινηματογράφο.

  • Μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής.

  • Το μεγαλύτερο μέρος του τετραημέρου θα καλυφθεί από πρακτικές εφαρμογές με ειδικές εργασίες των συμμετεχόντων και θα τεθούν τα θεμέλια για εργασίες από τις οποίες θα προκύψει μια μικρή ταινία που αφού θα έχει γίνει η κατασκευή της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο επόμενο Φεστιβάλ 2014. Η μέθοδος θα είναι διαδραστική και τα αποτελέσματα προϊόν πρωτοβουλίας των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό  Αλέξη Τσάφα  και θα διατηρηθεί λίστα προτεραιότητας.

  • Τέλος υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για την μετανάστευση και μία  ενότητα τη τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ με πολλές εκπλήξεις.

Ολες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.


 πηγη:http://www.kalamata.gr

https://www.facebook.com/kalamatadocfestival