ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "Ο ΝΕΣΤΩΡ"

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της άνοιας. Στην προσπάθειά αυτή συμμετέχουν Επαγγελματίες Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να προσφέρουν καθημερινά ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς αλλά και τους φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της δράσης μας αυτής, προσφέρονται και από τα δύο κέντρα Ημέρας της εταιρείας, εντελώς δωρεάν σε ασθενείς με άνοια οι παρακάτω υπηρεσίες:

Εξωτερικά Ιατρεία.

Πραγματοποιούνται από γιατρούς εξειδικευμένους πάνω στην άνοια. Στο πλαίσιο των εξωτερικών ιατρείων:
  • Πραγματοποιείται έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση για την άνοια, με χρήση εξειδικευμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών.
  • Γίνεται σταδιοποίηση της νόσου με ειδικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες από ψυχολόγους. Παρακολουθείται η πορεία της νόσου στο χρόνο.
  • Προσφέρεται τακτική ιατρική παρακολούθηση.
  • Πραγματοποιείται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ασθενείς που παρακολουθούνται στο κέντρο.

Ομάδες Εργοθεραπείας.

Στοχεύουν στην δημιουργική απασχόληση και διατήρηση την δεξιοτήτων των ασθενών με άνοια σε καθημερινή βάση. Οι ασθενείς χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το στάδιο γνωστικής έκπτωσης στο οποίο βρίσκονται. Οι ομάδες περιλαμβάνουν ασκήσεις ενίσχυσης μνήμης για τους ασθενείς με ήπια άνοια έως και αισθητηριακά ερεθίσματα για ασθενείς με άνοια σε σοβαρό στάδιο. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται έπειτα από εργοθεραπευτική αξιολόγηση. Για τη διευκόλυνση των ασθενών και των φροντιστών τους, το λεωφορείο της εταιρείας μας μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά του ασθενή από το σπίτι του στο κέντρο μας, καθώς και την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι.

Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης.

Πρόκειται για ομάδες 8-12 ατόμων που παρουσιάζουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή Ήπια Γνωστική Διαταραχή (ΗΓΔ). Εξειδικευμένοι Επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να ενισχύσουν τη μνήμη τους αλλά και τις γνωστικές τους ικανότητες, καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεση τους. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται έπειτα από αξιολόγηση και προσωπική συνέντευξη. Οι συναντήσεις των ομάδων είναι εβδομαδιαίες, πρωινές ή απογευματινές.

Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.

Η κλινική Βραχείας Νοσηλείας διαθέτει δέκα (10) κλίνες για τη φιλοξενία ασθενών με άνοια για χρονικό διάστημα έως και 30 ημερολογιακών ημερών. Η φιλοξενία μπορεί να επαναληφθεί μέσα στο ίδιο έτος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο (όπως σε περίπτωση ύπαρξης πολλών κοινωνικών προβλημάτων).
Οι ασθενείς νοσηλεύονται με στόχο την ανακούφιση των φροντιστών τους από τη φροντίδα. Έχει αποδειχτεί πως ο φροντιστής πρέπει να κάνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της φροντίδας προκειμένου να διατηρήσει την ψυχολογική και σωματική του ισορροπία. Οξέα συμβάντα στον φροντιστή ή το συγγενικό του περιβάλλον, απουσία του επαγγελματία φροντιστή για κάποιο λόγο ή και διαγνωστικές αμφιβολίες αποτελούν άλλα αίτια νοσηλείας στην κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Πριν την κάθε εισαγωγή πραγματοποιείται αξιολόγηση από εξειδικευμένο ψυχολόγο και συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας από ιατρό του Κέντρου, οι οποίοι καθορίζουν την αποδοχή ή μη μιας νοσηλείας. Το προσωπικό του κέντρου είναι εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση ασθενών με άνοια και προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον νοσηλείας.

Πρόγραμμα Βοήθεια και Εκπαίδευση στο Σπίτι.

Αποσκοπεί στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών και στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ασθενή με άνοια μέσω της εκπαίδευσης σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, στην οργάνωση του χώρου και του χρόνου του και στη δημιουργική απασχόληση του στο σπίτι. Η ομάδα του προγράμματος είναι διεπιστημονική και αποτελείται από Ψυχολόγο και Εργοθεραπευτή και συνολικά πραγματοποιούνται 5-6 επισκέψεις κατ’ οίκον.
Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες προσφέρονται και από τα δύο Κέντρα Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», που εδρεύουν στην Κυψέλη και στον Άγιο Ελευθέριο. Οι ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης καθώς και η Κλινική Βραχείας Νοσηλείας πραγματοποιούνται και λειτουργούν αντίστοιχα στο Κέντρο Ημέρας στην περιοχή της Κυψέλης.


ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "Ο ΝΕΣΤΩΡ"