ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ - "Η ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΧΑΡΑΞΗ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013/Ώρα: 07:30
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) καλεί το κοινό στην εκδήλωση της «γενέθλιας χάραξης» της Θεσσαλονίκης την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου, στη Καμάρα.


Η εκδήλωση αποσκοπεί στην κατανόηση του ευφυούς προσανατολισμού που χάρισε στην πόλη ο Κάσσανδρος στα 316 π.Χ., στρέφοντας τους δρόμους της προς την ανατολή την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Με τη χάραξη αυτή η πόλη κοιτά υπό γωνία τον Βορρά˙ έτσι διασφαλίστηκε ο ηλιασμός σε όλες τις πλευρές των οικοδομικών τετραγώνων, άρα και των σπιτιών. Η ευεργετική για το αστικό περιβάλλον αρχαία χάραξη έφτασε, με κάποιες αλλοιώσεις, ως τον 20ο αιώνα, και πέρασε στο Σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, το γνωστό ως Σχέδιο Εμπράρ.

Το happening που οργανώνει το ΛΕΜΜ-Θ πλαισιώνει την Περιοδική Έκθεση του Μουσείου «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος», με την οποία επισημαίνεται ότι κατά τη μετάβασή της στη νεωτερική εποχή η πόλη διατήρησε την οικουμενικότητά της και ως φιλόξενη αστική γη δέχτηκε τα κύματα των προσφύγων και της αστυφιλίας του 20ου αιώνα. Αυτή η οικουμενικότητα υπήρξε πάντα το στημόνι της Θεσσαλονίκης ήδη από την εποχή του Κάσσανδρου, τη θεμελιακή και «γενέθλια» χάραξη του οποίου θα αναζητήσουμε την ημέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 7:30 το πρωί, λίγα λεπτά πριν την αυγή. 


 Αψίδα Γαλέριου (Καμάρα) 
Διεύθυνση:Δημητρίου Γούναρη και Εγνατία,Θεσσαλονίκη