ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

HUMAN TRAFFICKING - A GLOBAL ISSUE




EUROPA-Σύνοψη της νομοθεσίας της ΕΕ-Καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων


Η εμπορία ανθρώπων, – σεξουαλική εκμετάλλευση ή εργασία – αποτελεί θεμελιώδη παράβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η εμπορία ανθρώπων αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, καθόρισε τη δράση της με στόχους την προστασία των ομάδων αυτών και την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, ιδίως με την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των κρατών μελών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα πλαίσιο κοινών διατάξεων για ορισμένα θέματα όπως το αξιόποινο και οι κυρώσεις ή οι επιβαρυντικές περιστάσεις κατά την εμπορία ανθρώπων. Η δράση της Ένωσης που έχει επιδιώκει, κατ’ αυτό τον τρόπο, να προστατεύσει τα θύματα της εμπορίας στηρίζεται σε μέσα που καθορίζουν τους στόχους και τις προτεραιότητές της, αλλά εντάσσεται επίσης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας κατά της βίας, του σεξουαλικού τουρισμού και της παιδικής πορνογραφίας.

Αποσπάσματα από την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 

Η εμπορία ανθρώπων είναι η δουλεία της εποχής μας. Τα θύματα συχνά στρατολογούνται, μεταφέρονται ή στεγάζονται δια της βίας, του εξαναγκασμού ή της απάτης με σκοπό την εκμετάλλευση, μεταξύ άλλων τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τις αναγκαστικές εργασίες ή υπηρεσίες, την επαιτεία, τις εγκληματικές δραστηριότητες, ή την αφαίρεση οργάνων.

Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της ατομικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας και για σοβαρή μορφή εγκλήματος, το οποίο συχνά έχει συνέπειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την κάθε χώρα μεμονωμένα. 

Η εμπορία ανθρώπων λαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές και εξελίσσεται σε συνάρτηση με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές περιστάσεις. Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια ευρισκόμενα σε ευάλωτη θέση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του Ιουνίου 2012 οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 2002-2011, ο αριθμός των θυμάτων αναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ανέρχεται σε 20,9 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εμπορία παιδιών εκτιμάται σε 5,5 εκατομμύρια. 

Ωστόσο, πιστεύεται ότι και η εκτίμηση αυτή είναι μετριοπαθής. Η εμπορία ανθρώπων, που αποτελεί μια επικερδή μορφή εγκλήματος, αποφέρει ετησίως στους δράστες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση 2010 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το 79 τοις εκατό των εντοπισθέντων θυμάτων εμπορίας αποτέλεσαν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το 18 τοις εκατό αναγκαστικής εργασίας και το 3 τοις εκατό άλλων μορφών εκμετάλλευσης. Από τα θύματα αυτά ποσοστό 66 τοις εκατό ήταν γυναίκες, 13 τοις εκατό κορίτσια, 12 τοις εκατό άνδρες και 9 τοις εκατό αγόρια.

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί πολυσύνθετο διεθνικό φαινόμενο ριζωμένο στον κίνδυνο φτώχειας, στην έλλειψη δημοκρατικών παραδόσεων, στην ανισότητα των φύλων και τη βία σε βάρος των γυναικών, σε συγκρουσιακές και μετασυγκρουσιακές καταστάσεις, στην έλλειψη κοινωνικής ένταξης, στην απουσία ευκαιριών και απασχόλησης, στην έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην παιδική εργασία και τις διακρίσεις. 



Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με στοιχεία αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ