ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ "ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2013:ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ,ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ", ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
31 Οκτωβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2013
Ώρα:19.30
«Οι άνθρωποι δεν βλέπουν το αναγκαίο παρά μόνο εν μέσω κρίσης» (Jean Monnet). Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο κρίσης άνευ προηγουμένου, η οποία εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τη χώρα που πλήττει, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το ολοένα αυξανόμενο επίπεδο αλληλεξάρτησης των οικονομιών των χωρών της ΕΕ. Η κρίση επιβάλλει στα κράτη μέλη και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να απαντήσουν συλλογικά, προκειμένου να διατηρήσουν την ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα αλλά και να υποστηρίξουν τις χώρες που το επιζητούν.

Οι λύσεις που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες: από την παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, υπό την προϋπόθεση οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως την ιδέα μια οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, περνώντας από την ανάγκη να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη τα κοινωνικά διακυβεύματα. Ποιοι τρόποι διακυβέρνησης μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας; Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για αναστοχασμό σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 


31 Οκτωβρίου 2013,Ώρα:19.30
Γεωπολιτικά διακυβεύματα και διακυβέρνηση: ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας
Στρογγυλή τράπεζα
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στα ελληνικά, από τις Εκδόσεις Κέρκυρα, του βιβλίου του Michel Foucher, Η Μάχη των Χαρτών, η στρογγυλή τράπεζα θα επαναπροσδιορίσει την οικονομική διπλωματία στο πλαίσιο του στοχασμού περί των σημαντικών γεωοικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών στον κόσμο μας. Θα συζητηθούν επίσης ο ρόλος των γεωγραφικών απεικονίσεων – και των χαρτών – στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις καθώς και η χρήση εικονογραφιών στην προώθηση των ανταλλαγών.
Με τους
Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας
Michel Foucher, διπλωμάτη, καθηγητή Γεωπολιτικής και συγγραφέα του βιβλίου La bataille des cartes
Γεώργιο Πρεβελάκη, καθηγητή Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon –Sorbonne, πρέσβη στον ΟΟΣΑ

Συντονιστής: Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής Ομίλου Economia
 Σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia
 Ελεύθερη είσοδος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.



4 Νοεμβρίου 2013,Ώρα:19.30
Νέα κοινωνικά διακυβεύματα και ευρωπαϊκή διακυβέρνηση

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνει την επιθυμία να λάβει περισσότερο υπόψη τα κοινωνικά ζητήματα στο πλαίσιο της οικονομικής της πολιτικής, ο κ. Hirsch εξετάζει, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, τη θέση που καταλαμβάνουν τα νέα κοινωνικά διακυβεύματα στη συζήτηση περί διακυβέρνησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ομιλία του Martin HIRSCH, Προέδρου της Υπηρεσίας εθελοντικής δράσης πολιτών, Ύπατου αρμοστή για δράσεις αλληλεγγύης με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και για τη νέα γενιά (2007-2010).
Παρεμβάσεις: Πλάτων ΤΗΝΙΟΣ, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ιωάννης ΚΟΥΖΗΣ, Αναπλ.καθηγητής, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συντονιστής : Φοίβος ΚΑΡΖΗΣ, δημοσιογράφος
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γαλλικής Διοίκησης και πολιτικός, ο Μartin HIRSCH ανέλαβε διάφορες θέσεις: από διδάσκων στη Sciences Po έως σύμβουλος Επικρατείας και Γενικός διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας υγειονομικής ασφάλειας τροφίμων...
Στη Γαλλία, είναι κυρίως γνωστός ως ο Πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης κοινοτήτων Emmaüs, οι οποίες αποτελούν δομές υποδοχής και επανένταξης των κοινωνικά αποκλεισμένων, και στη συνέχεια της Emmaüs France. Από το 2007 έως το 2010, ήταν μέλος της κυβέρνησης με την ιδιότητα του Ύπατου αρμοστή δράσεων αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σε αυτόν οφείλεται η θεσμοθέτηση του Εισοδήματος Ενεργού Αλληλεγγύης – RSA (επίδομα που προορίζεται για ανέργους ή άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα).
Υπήρξε ο ιδρυτής της νέας Υπηρεσίας δράσεων αλληλεγγύης, η οποία στόχο έχει να εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις, ενώ από το 2010, είναι Πρόεδρος της Υπηρεσίας εθελοντικών δράσεων πολιτών.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελεύθερη είσοδος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.



12 Νοεμβρίου 2013,Ώρα:19.30
Οικονομική διακυβέρνηση : ποιες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν;
Ο Henri Sterdyniak μάς καλεί να ξεφύγουμε από το δίπολο ανάπτυξη - λιτότητα. Εμβαθύνοντας στο ερώτημα των επιλογών ανάπτυξης που προσφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξετάσει τις συνθήκες μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης που θα βασίζεται στον άξονα απασχόληση και κοινωνική αλληλεγγύη.

Ομιλία του Henri STERDYNIAK, Διευθυντή του τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », Γαλλικό παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών, Sciences Po Paris Σχολιαστής : Γιώργος ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών
Συντονιστής: Δημήτριος ΚΑΤΣΙΚΑΣ, λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την κρίση
Ο Henri STERDYNIAK είναι οικονομολόγος, Διευθυντής του τμήματος “Οικονομία της παγκοσμιοποίησης” του Γαλλικού παρατηρητηρίου οικονομικών συγκυριών (OFCE). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με θέμα τη μακροοικονομία, την οικονομική πολιτική, τη νομισματική και διεθνή οικονομία, την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και διάφορα κοινωνικά, φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI-Dauphine, θεμελίωσε, σε συνεργασία με τρεις άλλους γάλλους οικονομολόγους, το “Κίνημα των ανήσυχων οικονομολόγων” οι οποίοι, στο Μανιφέστο τους, αποκηρύσσουν, το 2010, την απουσία διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται στη Γαλλία και στην Ευρώπη καθώς και την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών.
 Σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ/Παρατηρητήριο για την κρίση (που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)
Ελεύθερη είσοδος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.




2 Δεκεμβρίου 2013,Ώρα:19.30
Η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, πριν και μετά την κρίση

Η κρίση οδήγησε την Ευρώπη στο να ενισχύσει τους μηχανισμούς συντονισμού εθνικών οικονομικών πολιτικών. Ο André Cartapanis θα αναλύσει την αποτελεσματικότητα αυτών των νέων εργαλείων και θα θέσει το ερώτημα της ανάπτυξής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία της ευρωζώνης.

Ομιλία του André CARTAPANIS, Καθηγητή Οικονομίας, Sciences Po Aix-en Provence
Σχολιαστής : Ναπολέων ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής : Δημήτρης ΤΣΙΟΔΡΑΣ, δημοσιογράφος

Ο καθηγητής Αndré CARTAPANIS είναι επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, όπου δίδαξε από το 1989 ως το 2005. Πλέον, είναι καθηγητής Οικονομικών επιστημών και διεθνούς χρηματοοικονομικής στη Sciences Po Aix.
Έχει αναλάβει εκτεταμένο ερευνητικό έργο στους κόλπους του GREDEG, (ερευνητική ομάδα σε ζητήματα δικαίου, οικονομίας, διοίκησης του CNRS) και του κέντρου ερευνών της Sciences Po Aix, του CHERPA (Πεποιθήσεις, Ιστορία, Χώρος, Πολιτική και διοικητική ρύθμιση).
Είναι μέλος του Κύκλου των Οικονομολόγων και πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής ένωσης οικονομικών επιστημών (AFSE).
 Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελεύθερη είσοδος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.



9 Δεκεμβρίου 2013,Ώρα:19.30
Η παγκόσμια διακυβέρνηση εκτός λειτουργίας;

Ενώ με την παγκοσμιοποίηση, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης, γιατί η έλευση της παγκόσμιας διακυβέρνησης εξακολουθεί να καθυστερεί; Πώς μπορούμε να βρούμε λύση για το ανησυχητικό αυτό χάσμα;
Ο Pascal Lamy θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, με την ιδιότητα του θεωρητικού και πρακτικού γνώστη των διεθνών οικονομικών σχέσεων, χάρη στην εμπειρία που αποκόμισε από την εικοσαετή θητεία του στο χώρο αυτό.

Ομιλία του Pascal LAMY, Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (01.09.2005-31.08.2013), Επίτιμου Προέδρου του Notre Europe-Institut Jacques Delors
Σχολιαστής : Νίκος ΒΕΤΤΑΣ, καθηγητής, Οικovoμικό Παvεπιστήμιo Αθηvώv, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕΣυντονιστής : Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ


Ο Pascal Lamy ήταν ο Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έως τις 31 Αυγούστου 2013 οπότε και έληξε η δεύτερη θητεία του. Προηγουμένως, είχε υπάρξει Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα διεθνούς εμπορίου.
Είναι ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Jacques Delors : υπήρξε σύμβουλός του από το 1981 έως το 1984, όταν εκείνος ήταν στο Υπουργείο οικονομίας και οικονομικών και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του στις Βρυξέλλες από το 1984 έως το 1994, όταν ο Delors ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα, είναι επίτιμος πρόεδρος του ευρωπαϊκού think tank Notre Europe-Institut Jacques Delors.



Σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ/Παρατηρητήριο για την κρίση (που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το ΙΟΒΕ
Ελεύθερη είσοδος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωση εγγραφής.

 Γαλλικό Ινστιτούτο-Αθήνα 
Διεύθυνση:Σίνα 31 
Τηλ:210 3398600 
e-mail: ifa@ifa.gr