ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε: ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. & ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ



Στο πλαίσιο υποστήριξης της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με την Black Sea Trade and Investment promotion programme, διοργανώνει δωρεάν διήμερο σεμινάριο με θέμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε: ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. & ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ». την Πέμπτη 27 & Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 στις 9:00 το πρωί στην αίθουσα του 4ου ορόφου του ΕΒΕΧ.

Πρόγραμμα 

ΗΜΕΡΑ 1
(27-06-2013)
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΙΘΟΥΣΑ 4ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
(Ελ. Βενιζέλου 4 ,  Χανιά )

09.00-09.30
Εγγραφές

09:30-09:45
Έναρξη – Καλωσόρισμα:  
  • Γιάννης Μαργαρώνης, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Χανίων
  • Mr. Barry Kolodkin,, Περιφερειακός Συντονιστής Προγράμματος, UNDP Πρόγραμμα Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (UNDP/BSTIP)
  • Βασίλειος Κρέστος, Διευθυντής  Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
  • Μανώλης Δανιήλ Διευθυντής Ινστιτούτου Συσκευασίας, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)


09:45-10:00
Παρουσίαση συμμετεχόντων

10:00-11:45
ΜΕΡΟΣ 1. ΑΡΧΕΣ & ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Νομικό πλαίσιο Τροφίμων στην Ε.Ε., Εθνική Νομοθεσία & Πρότυπα του Κώδικα Alimentarius – Επισκόπηση των υποχρεωτικών απαιτήσεων & των εθελοντικών δράσεων,
Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ
  • Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Η προσέγγιση HACCP: Έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Απαιτήσεις για τις Μμε. Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα των εφαρμογών.  
Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
·         Η ασφάλεια των Τροφίμων & ο ρόλος της πιστοποίησης,  Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
·         Τα νέα διαβατήρια για την είσοδο στις διεθνείς αγορές τροφίμων – Τα πρότυπα της Παγκόσμιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI):  Τα αναγνωρισμένα συστήματα,  Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
              Ερωτήσεις & Απαντήσεις
·         •  Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων (BIO) και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργία και στην υδατοκαλλιέργεια (Globalgap), Γιώργος Νικολάου Mrs.Uxue Azpiroz, TUV Hellas
·         Ανάλυση & Πιστοποίηση της ποιότητας των τροφίμων:  Πρακτικές εφαρμογές, Μαρία Παπιδάκη , TrofoAnalysis
Ερωτήσεις & Απαντήσεις

11:45-12:00
Coffee Break

12:00-13:00
ΜΕΡΟΣ 2. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
2.1 Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • Είδη συσκευασίας
  • Απαιτήσεις του κανονισμού 1935/2004
·         Αλουμίνιο, πλαστικό
·         Ειδικοί κανόνες για άλλα υλικά
·         Νέοι κανόνες (μόλυνση από χημικές ουσίες κλπ.)
·         Επιπλέον κανόνες συσκευασίας  – Προϊόντα ζωικής προέλευσης
  • “Έξυπνη συσκευασία” – νέοι τύποι υλικών συσκευασίας
Μανωλης Δανιήλ (ΟΠΕ), Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ – AGROCERT, HEPO, TUV Hellas και άλλους εμπειρογνώμονες
Ερωτήσεις & Απαντήσεις

2.2: Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
·         Πρότυπα & κανονισμοί σήμανσης τροφίμων
·         Ανέντιμη σήμανση & παραπλανητική περιγραφή
·         Διαχείριση των αλλεργιογόνων & συμβουλευτική σήμανση
  • Νομικό πλαίσιο διατροφικής σήμανσης & υγείας
  • Νομοθεσία σήμανσης για ειδικά προϊόντα διατροφής
  • Το νέο λογότυπο της Ε.Ε. για τη βιολογική παραγωγή
  • Σήμανση “Traffic light”
Μανώλης Δανιήλ (ΟΠΕ), Βασίλειος Κρέστος, ΕΦΕΤ – AGROCERT, HEPO, TUV Hellas και άλλους εμπειρογνώμονες
Ερωτήσεις & Απαντήσεις

13:00-14:00
Lunch Break

14:00-15:00
ΜΕΡΟΣ 3. Ανταλλαγής πρακτικών εμπειριών στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ GLOBALGAP, ISO 22000, IFS, BRC, ISO 22005 (ιχνηλασιμότητα), AGRO 2.1,2.2) από ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ & ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ (θα επιβεβαιωθεί)
 Ερωτήσεις & Απαντήσεις

15:00-15:15
Networking Break

15:15-16:30

ΜΕΡΟΣ 4. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ & ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 • Περιγραφή:

• Εξαγωγή εκτός ΕΕ - Ρωσίας απαιτήσεις της αγοράς

• διαχείριση και ασφάλεια των τροφίμων: Λίστα ελέγχου για τους εξαγωγείς στη ρωσική αγορά

• έλεγχοι για την υγιεινή των τροφίμων και τις διαδικασίες

• Η συμμόρφωση με το HACCP / άλλα συστήματα


• Τα δείγματα τροφίμων δοκιμές - συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων
• Συσκευασία και Σήμανση
• Τελωνεία
• Άλλα σημεία
από A-Cert
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ -  
  



16:30-17:30
ΜΕΡΟΣ 5. ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ -  Ερωτήσεις & Απαντήσεις


17:30
Τέλος εργασιών 1ης Ημέρας / Light Reception





ΗΜΕΡΑ 2
(28-06-2013)
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
9:30-10.30
Επίσκεψη σε πιστοποιημένο εργαστήριο – Trofo Analysis

10:30-11:00
Coffee/Tea Break/Snacks
11:30-14:30
Επίσκεψη σε Επιχείρηση – Παράδειγμα εξαγωγικής επιτυχίας
 (προς επιβεβαίωση)
           Ερωτήσεις & Απαντήσεις
14:30-15:15
Επιστροφή στα Χανιά  


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ