ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ''ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ''Ρυθμίστε όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ακόμα και 30 ημερών. Το μήνυμα αυτό έχουν λάβει οι διοικήσεις των τραπεζών από την τρόικα, καθώς στόχος είναι με την έλευση του 2014 να έχει περιοριστεί το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων.


Οι ρυθμίσεις των οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις τράπεζες έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους για το πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική που ακολουθείται από τα πιστωτικά ιδρύματα για τη ρύθμιση των οφειλών.

Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν (με υποδείξεις της τρόικας), καθώς και στις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια.

Σήμερα το πρόβλημα είναι έντονο με τους δανειολήπτες εκείνους που οριακά κρατούν τα δάνειά τους ενήμερα, δηλαδή μετά βίας δεν ξεπερνούν την τρίμηνη καθυστέρηση στα καταναλωτικά και την εξάμηνη στα στεγαστικά.


«Σκάνε»

Από τα δάνεια αυτά, που υπολογίζονται στα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ, μόλις το 1/3 έχει ρυθμιστεί. Και το ανησυχητικό είναι ότι τα περισσότερα από τα ρυθμισμένα δάνεια «σκάνε» εκ νέου.


Οπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλα τα δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, όπως και οι πιστωτικές κάρτες- θα πρέπει να εμφανίζονται στα συστήματα των τραπεζών ότι εξυπηρετούνται. Η δόση μπορεί να είναι μικρή, πρέπει όμως να καταβάλλεται στην ώρα της.

Στο τέλος του 2012 τα προβληματικά δάνεια έφτασαν στα 66 δισ. ευρώ, με τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- στα 228 δισ. ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, ένα δάνειο βγαίνει σε καθυστέρηση αν δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του για 3 μήνες (αν είναι καταναλωτικό ή επιχειρηματικό χωρίς εξασφαλίσεις) και 6 μήνες για τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά με εμπράγματες εξασφαλίσεις.


ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

Κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μοντέλα ρυθμίσεων, θα οποία θα είναι βιώσιμα.

Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν ότι θα υπάρχουν:
Ρυθμίσεις για όσους είναι ενήμεροι σήμερα, όμως λόγω περικοπών (σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.), ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους. Εδώ η τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει τον δανειολήπτη μειώνοντας τη δόση στα μέτρα του.
Ρυθμίσεις για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες ωστόσο προβλέπονται τόσο από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή όσο και από τον νόμο Κατσέλη.
Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια.
Ρυθμίσεις γι' αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ τον χρόνο.

Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού. Τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι τράπεζες όσο και τα δικαστήρια (στην περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στη Δικαιοσύνη).

Επίσης η τρόικα ζητά η ομπρέλα προστασίας να καλύπτει μόνο εκείνους που προσπαθούν να βρουν λύση για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους και όχι τους κατά σύστημα κακοπληρωτές.

Στόχος δηλαδή είναι να υπάρξουν πραγματικές και βιώσιμες ρυθμίσεις σε όλα τα δάνεια, αφού με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα περιορίσουν τις προβλέψεις τους για τις επισφαλείς απαιτήσεις, θα πετύχουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.