ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

''ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ'' ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Πρόγραμμα ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας από Δημοτικά Ιατρεία και Λέσχες Φιλίας

Συμφωνία για την ενίσχυση της ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας ατόμων που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπέγραψαν ο Δήμος Αθηναίων και αντιπροσωπεία καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ηγούνται τις εθελοντικής πρωτοβουλίας «Σύμμαχοι Υγείας». Το πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας θα ενισχύσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Δημοτικά Ιατρεία και τις Λέσχες Φιλίας του δήμου.

Στο πλαίσιο της δράσης του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή υγείας. Το προσωπικό των δημοτικών ιατρείων παρέχει υπηρεσίες, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας που έχει συστήσει και λειτουργεί ο δήμος στα σχολεία και στον γενικότερο πληθυσμό που διαμένει στα διοικητικά του όρια.

Από τη δική τους πλευρά, οι ιατροί-μέλη της πρωτοβουλίας «Σύμμαχοι Υγείας» υλοποιούν προγράμματα εθελοντικής προσφοράς για άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου Αττικής, που δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητας να καλύψουν επαρκώς την ίδια συμμετοχή τους σε αυτές.

Στόχος της συνεργασίας των δύο αυτών φορέων είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στους μαθητές των σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας και στο γενικότερο πληθυσμό. Επίσης, η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε με την παροχή εθελοντικής εργασίας, είτε προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες σε δημότες μέσω στοχευμένων δράσεων σε γειτονιές και οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας, όπως και σε ευπαθείς ομάδες υψηλού υγειονομικού κινδύνου.

Ειδικότερα, οι εθελοντές ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα ενισχύουν το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων στην παραπομπή για εξετάσεις και την συνταγογράφηση, ενώ θα συμμετέχουν και στις δράσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία για εξέταση και εμβολιασμό των μαθητών. Συγχρόνως, στις Λέσχες Φιλίας θα διεξάγουν οδοντιατρικούς ελέγχους, καθώς και έλεγχο της συνταγογράφησης στα βιβλιάρια υγείας των ηλικιωμένων και παροχή συμβουλών πρόληψης για χρόνια νοσήματα.

Επίσης, τα μέλη των «Συμμάχων Υγείας» θα συμμετέχουν και σε Ειδικά Προγράμματα, τα οποία θα αφορούν στοχευμένες ομάδες όπως τα βρέφη και τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών που εποπτεύονται από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Εκεί σε συνεργασία με τον παιδίατρο και την επισκέπτρια υγείας θα συμμετέχουν στην διενέργεια προσυπτωματικού ελέγχου (καρδιολογικός έλεγχος δοκιμασίες οπτικής οξύτητας, ακουστικής οξύτητας, κ.ά.). Θα φροντίζουν ακόμη για την ενημέρωση και ενεργοποίηση γυναικών ηλικίας 25 - 65 ετών για την πραγματοποίηση της εξέτασης Παπανικολάου από γυναικολόγους και μαίες.

Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα ακόμα εθελοντές που δεν είναι επαγγελματίες υγείας να καλύψουν σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και τις Επισκέπτριες Υγείας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες κ.α.