ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ : ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΣΟΚ: Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία

Κάθε εβδομάδα που περνά, μία νέα εξαρτησιογόνα ουσία κάνει την εμφάνισή της.Οι νέες ουσίες,καμουφλαρισμένες ως προς την μοριακή τους δομή ώστε να διαφεύγουν της απαγόρευσής τους έστω και προσωρινά, είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής, ούσες οικονομικά προσιτές και στους φτωχούς. 
Ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνος στον τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, επισημαίνει πως "νέα θεωρείται οποιαδήποτε ουσία έχει έστω μία ελάχιστη παραλλαγή στη μοριακή της δομή. Άρα όταν μιλάμε για δεκαπλασιασμό των ουσιών, εννοούμε εκτροπές και παραλλαγές ουσιών που ήδη κυκλοφορούν. Όσες έχουν διαπιστωθεί ως ελεγχόμενες ως προς τις παρενέργειές τους, τον τρόπο παρασκευής, αποθήκευσης και διακίνησής τους, υπόκεινται σε νομικές επιπτώσεις. Μέχρι όμως να εντοπιστεί να ελεγχθεί και να ενταχθεί στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών, κάθε καινούργια ουσία δεν υπόκειται σε καμία ρύθμιση".
Ως εκ τούτου πολλές από τις ουσίες είναι νόμιμες και πωλούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του ΟΗΕ, βρέθηκαν πάνω από 690 ιστοσελίδες, που πωλούσαν τις ουσίες αυτές χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου.