ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΟΝΙΟΣ;10 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΓΟΝΙΟΥ


Το να είναι κανείς γονιός είναι από τις πιο δύσκολες εθελοντικές δουλειές. Είναι, όμως, και η πιο ανταποδοτική. Ως γονείς μπορεί να μην έχουμε πάντα τις σωστές απαντήσεις σε καθετί που προκύπτει, όμως υπάρχουν 9 βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλους τους «καλούς» γονείς.

Αγάπη και τρυφερότητα

Η αγάπη μεταφράζεται με αμέτρητους τρόπους. Το να την δείχνουμε στα παιδιά μας, είτε με ένα απλό «σ'αγαπώ» είτε με μία τρυφερή αγκαλιά είναι το βασικό στοιχείο που μας κάνει καλούς γονιούς.

Να τα ακούμε

Το να ακούμε τα παιδιά μας είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό του καλού γονιού. Ακόμα κι αν το παιδί είναι από αυτά που μιλούν ακατάπαυστα και ο χρόνος μας μαζί του τις καθημερινές είναι περιορισμένος, είναι σπουδαίο για αυτό να βρίσκουμε απερίσπαστο χρόνο μέσα στη μέρα για να ακούσουμε αυτά που έχει να μας πει. Για τους φίλους του, για τα χόμπι του, για τις ιδέες και τα όνειρά του ή για όλα αυτά που το απασχολούν. Να αφήνουμε τα παιδιά να μιλούν και εμείς απλά να ακούμε.

Να βάζουμε όρια

Όταν μαθαίνουμε να γινόμαστε -καλοί- γονείς οφείλουμε κάποιες φορές να αναλαμβάνουμε τον ρόλο του «κακού» στα μάτια των παιδιών και να λέμε «όχι». Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια και από το να γνωρίζουν πως περιμένουμε από αυτά να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Το να θέτουμε για παράδειγμα μία συγκεκριμένη ώρα επιστροφής στο σπίτι στο έφηβο παιδί μας, το να του αναθέτουμε ορισμένες «δουλειές» του σπιτιού, το να το μαθαίνουμε να είναι ευγενικό, είναι μαθήματα που θα φανούν πολύτιμα στο παιδί καθώς θα μεγαλώνει.

Θετική ενίσχυση

Ο καλός γονιός δεν είναι ο γονιός που κριτικάρει διαρκώς το παιδί του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν κάποιο σχόλιο από εμάς και όταν κάνουν κάτι σπουδαίο, όχι μόνο όταν κάνουν «λάθη». Αναγνωρίστε τους, λοιπόν, τις μικρές επιτυχίες τους μέσα στη μέρα λέγοντάς τους πού και πού ένα «μπράβο» ή πόσο ικανά είναι.

Συνέπεια

Η συνέπεια είναι δύσκολη υπόθεση, όμως είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό του καλού γονιού. Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμάται στις 21.00, για να έχετε λίγο χρόνο μετά με τον σύντροφό σας, τότε θα πρέπει να καθιερώσετε αυτόν τον κανόνα και να είστε αμετακίνητοι. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει ξύπνιοι μέχρι όσο πιο αργά γίνεται. Μην κάνετε πίσω, όμως. Όταν το παιδί συνειδητοποιήσει ότι είστε κάθετοι στο θέμα της ώρας του ύπνου θα παρατήσει τα όπλα.

Συμμετέχετε ενεργά

Δουλειά, σπίτι, οικογένεια, φίλοι και πολλές ακόμα υποχρεώσεις αναπόφευκτα καταλαμβάνουν τεράστιο μέρος του χρόνου σας. Αλλά το να φροντίζετε να συμμετέχετε ενεργά στις δραστηριότητες του παιδιού σας είναι σημαντικό στοιχείο του ρόλου σας ως καλός γονιός. Φροντίστε, λοιπόν, να το ρωτάτε τακτικά για όσα συμβαίνουν στο σχολείο και στην τάξη, προσφερθείτε να το βοηθάτε σε εργασίες και projects και προσπαθήστε να είστε εκεί σε σημαντικούς αγώνες ή σχολικές γιορτές.

Φυσικές συνέπειες

Θυμάστε αυτό που είχατε μάθει στη φυσική, ότι κάθε δράση έχει αντίδραση; Ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια πράγματα που το παιδί δεν πρόκειται να ακούσει. Οι γονείς μπορεί να προσφέρουν διαρκώς συμβουλές και προειδοποιήσεις, όμως πρέπει να περιμένουν ότι κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάνουν πίσω και να αφήσουν τις φυσικές συνέπειες μιας κατάστασης να εξελιχθούν. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή η μικρή τους κόρη μπορεί να αρχίσει να γίνεται αυταρχική με τους φίλους της και εκείνοι να σταματήσουν να θέλουν να παίζουν μαζί της. Την επόμενη φορά, όμως, που η μικρή θα γνωρίσει έναν νέο φίλο, θα έχει μάθει να μην είναι τόσο αυταρχική.

Ποιοτικός χρόνος

Πέρα από το να βρίσκετε χρόνο για να ακούτε το παιδί, μέρος του να μαθαίνετε να είστε καλός γονιός είναι και το να βρίσκετε χρόνο για να δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις μαζί του. Απολαύστε, λοιπόν, μαζί μία βόλτα στην παραλία. Διαβάστε ένα ιδιαίτερο βιβλίο ή επισκεφθείτε ένα μουσείο για παιδιά. Οι ποιοτικός χρόνος δεν χρειάζεται να κοστίζει. Είναι χρόνος κατά τον οποίο σας δίνεται η ευκαιρία να συνδεθείτε με το παιδί σας.

Γίνετε πρότυπο

Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν σπουδαίους ανθρώπους για να θαυμάζουν. Αποτελέστε, λοιπόν, ένα θετικό παράδειγμα για τη ζωή του παιδιού σας, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας έξυπνες επιλογές, ακολουθώντας τους κανόνες που θέλετε και τα παιδιά σας να ακολουθούν και ασκώντας θετική επιρροή.

Προσαρμογή στο παιδί

Προσαρμόστε τον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας στο παιδί σας, στην ηλικία και στην ψυχοσύνθεσή του. Οι ειδικοί λένε πως η ίδια ορμή που κάνει το παιδί να λέει διαρκώς "όχι" στα τρία είναι και αυτή που θα το κινητοποιήσει να μάθει π.χ. να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Η ίδια ορμή που το κάνει στα 13 του να συμμετέχει ενεργά στο μάθημα του σχολείου, το κάνει να διαφωνεί μαζί σας στο οικογενειακό τραπέζι. Βοηθήστε το, λοιπόν, να μαθαίνει αλλά και να ανεξαρτητοποιείται ταυτόχρονα και πάντα σύμφωνα με τις δικές του, ατομικές δυνατότητες.
Πηγή mama365.gr