ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τετάρτη, 24 Απριλίου.Ώρα:19.00

"SOS ΕΥΡΩΠΗ:ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;"

Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει τη προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ«Mare Chiuso (Closed Sea)» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Αίθουσα Κινηματογράφου, Πειραιώς 206, Ταύρος).

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι, επιβαίνοντας σε ακατάλληλα πλοιάρια, στη προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Κάποιοι διαφεύγουν πολέμους και συγκρούσεις και κάποιοι προσπαθούν να σωθούν από την υπερβολική φτώχεια. Πολλοί δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην Ευρώπη: πεθαίνουν στη διαδρομή από αφυδάτωση, πνίγονται στη θάλασσα, ή γίνονται αντιληπτοί από τα λιμενικά σκάφη που περιπολούν και επιστρέφονται στη χώρα από όπου αναχώρησαν.
Για κράτηση θέσεων: Εmail:  athens@amnesty.org.gr ή τηλ: 2103600628 (κα Σοφία Ραχμάνη), Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00.
-Μάθετε περισσότερα για την ταινία
-Μάθετε περισσότερα για τη δράση «SOS Ευρώπη: Τι συμβαίνει στα σύνορα της Ευρώπης»

Εκτιμάται πως μόνο μέσα στο 2011, τουλάχιστον 1500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν στη Μεσόγειο. Ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος. Ακόμα, το 2012 εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται να πέθαναν κατά τη διάρκεια της απέλπιδας προσπάθειας τους να προσεγγίσουν τα σύνορα της Ευρώπης, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον συνεχώς αυξανόμενο δείκτη θνησιμότητας.
Κατά τη τελευταία δεκαετία, οι Ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να εμποδίζουν ανθρώπους από το να προσεγγίσουν την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε πολιτικές  και πρακτικές οι οποίες θέτουν μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κίνδυνο.
Τα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν εντείνει τα μέτρα ελέγχου των συνόρων τους, εφαρμόζοντας τεχνικές αναχαίτισης και επαναπροώθησης, προκειμένου να αποτρέψουν νέες αφίξεις στη Ευρώπη. Το εύρος εφαρμογής των μέτρων αυτών υπερβαίνει κατά πολύ τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, καθότι συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Αφρικής.
Αλλά τι συμβαίνει σε αυτούς που αποτελούν τον στόχο των μεταναστευτικών ελέγχων; Στη πραγματικότητα, οι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν εκτεθεί σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως άμεσο αποτέλεσμα της τακτικής της Ευρώπης να αναθέτει σε τρίτους τον έλεγχο των συνόρων της, αλλά και της μετανάστευσης εν γένει.
Γνωρίζουμε για περιπτώσεις ανθρώπων που συνελλήφθησαν στη θάλασσα από Ιταλικά περιπολικά σκάφη και παραδόθηκαν άμεσα στις αρχές της Λιβύης. Κατά την επιστροφή τους, τους φυλάκισαν και  τους κακομεταχειρίστηκαν. Η Ιταλία συνεχίζει την συνεργασία της με την Λιβύη για τον έλεγχο της μετανάστευσης, παρά τα σημαντικά δημόσια στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο υποβάλλονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λιβύη. Γνωρίζουμε πως οι καθυστερήσεις και οι αποτυχίες στις διασώσεις, έχουν κοστίσει ζωές στο παρελθόν.
Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν γνωρίζουμε. Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις πρακτικές διαχείρισης συνόρων και τις συμφωνίες μεταξύ χωρών, σημαίνει πως πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνουν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι αποτυχίες διάσωσης στην θάλασσα, που είχαν ως άμεση συνέπεια το θάνατο ανδρών, γυναικών και παιδιών, έφτασαν στο φως μόνο μέσω όσων επέζησαν και μας διηγήθηκαν την ιστορία τους.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να εφαρμόζουν πρακτικές διαχείρισης συνόρων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι σχετικές συμφωνίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάζονται ώστε να εκτιμάται ο αντίκτυπος που ενδέχεται να έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν τα Ευρωπαϊκά κράτη παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αποτυγχάνουν στη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη προστασία από παραβιάσεις που συνδέονται με τον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, τότε θα πρέπει να λογοδοτούν.
Με την δική σας υποστήριξη καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον αρχικό στόχο των 50.000 υπογραφών!
Την Τετάρτη 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των υπογραφών από όλη την Ευρώπη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ενώ παράλληλα το ”πλοίο των μεταναστών” θα διασχίσει τους δρόμους των Βρυξελλών, μεταφέροντας το μήνυμα “SOS” στην Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις!
Δείτε εδώ τη διαδρομή του μηνύματος “SOS” σε όλη την Ευρώπη και εδώ περισσότερες πληροφορίες για το δρώμενο που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.
Το απόγευμα της 24ης Απριλίου, το ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσει τη προβολή του βραβευμένου documentary “Mare Chiuso” (Κλειστή Θάλασσα). Περισσότερες πληροφορίες για τη προβολή μπορείτε να δείτε εδώ.
Σημείωση:
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «When you dont exist» www.whenyoudontexist.eu η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ευρώπη και τα σύνορά της.
Διαβάστε τη σχετική έκθεση με τίτλο «SOS Europe: Human Rights and Migration Control»
Ακολουθεί το κείμενο της έκκλησης στα ελληνικά:


SOS Europe: Human Rights and Migration Control

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και κάθε εθνικό κοινοβούλιο, κατέχει σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση του δημοσίου ελέγχου των συμφωνιών και επιχειρήσεων για τον έλεγχο της μετανάστευσης, καθώς και στην απόδοση λογοδοσίας για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες που έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανησυχώ πως ο έλεγχος των Ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί πλέον μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη προστασία και διάσωση ανθρώπινων ζωών. Άνθρωποι που ακολουθούν επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητοι και να χάσουν τις ζωές τους. Άλλοι επιστρέφονται δια της βίας πίσω στις χώρες τους, οπού και έρχονται αντιμέτωποι με κακοποιήσεις και περαιτέρω κακομεταχείριση.

Με ανησυχεί επίσης η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις συμφωνίες και πρακτικές των Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον έλεγχο της μετανάστευσης. Πιστεύω πως κάθε σχετική συμφωνία και επιχείρηση πρέπει να επανεξεταστεί και να αξιολογηθεί με γνώμονα τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό κράτος παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης, ή δεν έχει λάβει  τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από σχετικές παραβιάσεις, τότε το κράτος αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου.

Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Ευρωβουλευτές να καλέσουν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς: - να ενισχύσουν τις προσπάθειες και το συντονισμό στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να αναφέρουν δημόσια όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν λάβει για τη πρόληψη θανάτων στη θάλασσα. - να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν συνάψει σχετικά με τον έλεγχο μετανάστευσης. - να διασφαλίσουν ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο εποπτεύεται στη πράξη, καθιστώντας τις επαρκείς εγγυήσεις και τους ανεξάρτητους μηχανισμούς παρακολούθησης ως αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών και πρακτικών του ελέγχου της μετανάστευσης - να μην υποστηρίζουν ούτε και να συνάπτουν συμφωνίες ελέγχου της μετανάστευσης με χώρες ανίκανες να υποδείξουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς και με χώρες που στερούνται δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου.