ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ο ΜΕΛΙΣΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ» , ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα:18.00
Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της δράσης «Η Φιλοσοφική στην Πόλη», και σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την Ημερίδα με τίτλο:
«Ο Μελισμένος Λόγος στον Σαίξπηρ» 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ομιλίες:
Εύη Μήτση: 
«Ο χορός της Ιουλιέτας». Ο χορός στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ως μεταφορά, η οποία σωματοποιεί την απόσταση μεταξύ του κειμένου και της παράστασης, αλλά ταυτόχρονα και πρακτική που εξελίσσει την πλοκή και τους χαρακτήρες του έργου.

Βάσια Μαρκίδου: «Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στην Τρικυμία του Σαίξπηρ». Η σημασία της μουσικής στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ ως θεατρικού εργαλείου, ως μαγικής δύναμης, ως τελετουργικής διαδικασίας, ως συμβόλου και μεταφοράς.

Λιάνα Σακελλίου:
 «Η Μουσική του Σαιξπηρικού Ονείρου ή το Όνειρο της Μουσικής του Φέλιξ Μέντελσον – Μια Ιστορία Γούστου». Εξετάζοντας τη λειτουργία και τον ρόλο των τραγουδιών διαχρονικά, προτείνεται ότι ο 19ος προσφέρει το μουσικό και πολιτιστικό ορόσημο στην ερμηνεία του Ονείρου τον 19ο αιώνα.

Χάρης Χαραλάμπους: 
«Οι (Αμεταφράσιμες;) Μελωδίες των Σονέτων του Σαίξπηρ και η Σημασία τους». Η ομιλία εστιάζει στη μουσικότητα των σονέτων και στις (ανυπέρβλητες;) δυσκολίες να αποδοθούν σε μετάφραση.

Λένια Ζαφειροπούλου: 
«Ο Σαίξπηρ και ο “παλιός, καλός καιρός” όταν ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υποδύεται τον νοσταλγό γερο-ποιητή». Διαβάζοντας τα σονέτα στεκόμαστε στην υποτιθέμενη στιλιστική νοσταλγία του δαιμόνιου βάρδου. Ποια σχέση μπορεί να έχει με τη φρέσκια προτεσταντική ταυτότητα της ελισαβετιανής Αγγλίας; Τα ποιήματα θα διαβάσει ο Ορφέας Απέργης.

Μουσική:
Πριν και μετά την τελευταία ομιλία θα ακουστούν τα σονέτα 18 και 130, σε μελοποίηση του φοιτητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Νίκου Κυριαζή, τα οποία θα τραγουδήσουν a capela η σοπράνο Ίλια Σταμπόλη και ο βαρύτονος Πάρης Δημάτσας.

Επίσης, το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα της εποχής του Σαίξπηρ. Συμμετέχουν: Ίριδα Σκολίδη & Νίκος Ζιάζιαρης (τραγούδι), Γιώργος Βελισσαρίδης (βιχουέλα), Δημήτρης Κούντουρας (μουσική προετοιμασία & φλάουτο με ράμφος).


Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης