ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ 1960 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ VIRTUAL ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 2010", ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
 11 - 12 Απριλίου 2019
ΒΕΒAIΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Το Study Group on Sraffian Economics & ΠΜΣ στην Οικονομική Επιστήμη
 Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο:
«Ολοκλήρωση και Υπέρβαση της Παραδοσιακής Πολιτικής Οικονομίας και Οικονομικής Πολιτικής: Από τη Διαμάχη για το Κεφάλαιο του 1960 στην Ελλάδα της Virtual Πτώχευσης του 2010»

O Ιταλός Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Piero Sraffa (5 Αυγούστου 1898-3 Σεπτεμβρίου 1983) είναι ο επικεφαλής της τελευταίας επιστημονικής επανάστασης στην Πολιτική Οικονομία.

Αυτή η επανάσταση εκδηλώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με τη δημοσίευση του μοναδικού βιβλίου του, το οποίο έχει τίτλο: Παραγωγή Εμπορευμάτων μέσω Εμπορευμάτων. Πρελούδιο σε μία Κριτική της Οικονομικής Θεωρίας, και βρίσκεται, έως σήμερα, σε αδιάλειπτη εξέλιξη. Ουσία της είναι η κριτική και θετική υπέρβαση της Παραδοσιακής Πολιτικής Οικονομίας και, άρα, Οικονομικής Πολιτικής, δηλαδή της Κλασικής, Μαρξιστικής, Αυστριακής, Νεοκλασικής, και Κεϋνσιανιστικής.

Ο Sraffa σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, και στο London School of Economics. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Περούντζια, του Kάλιαρι και του Cambridge της Αγγλίας. Συνεργάστηκε με επιφανείς επιστήμονες, στοχαστές και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων οι Antonio Gramsci, Filippo Turati, Frank P. Ramsey, Ludwig Wittgenstein, John Maynard Keynes, Roy Harrod, Richard Kahn, James Meade, Joan Robinson, Austin Robinson, Maurice Herbert Dobb.

​Το έτος 1961, ο Sraffa τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Söderströmska, από τη Σουηδική Ακαδημία, το οποίο ήταν ο πρόδρομος του Βραβείου Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.

Η «Ομάδα Μελέτης Σραφφαϊανών Οικονομικών» (ΟΜΣΟ) συγκροτήθηκε στα μέσα του 2006 στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η αναλυτική βάση της έρευνάς της διαμορφώνεται από το βιβλίο του Piero Sraffa (1960),  Παραγωγή Εμπορευμάτων μέσω Εμπορευμάτων. Πρελούδιο σε μία Κριτική της Οικονομικής Θεωρίας, και από το έργο των μαθητών του. Αυτή η παράδοση αναζωογονεί την Κλασική Πολιτική Οικονομία, ενώ χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση των παραγόμενων μέσων παραγωγής, των κερδών και της επισώρευσης κεφαλαίου στο επίκεντρο της ανάλυσης. Καίτοι η ΟΜΣΟ εμπνέεται επίσης από τα έργα των Karl Marx, John Maynard Keynes, Michał Kalecki, Nicholas Kaldor και Richard M. Goodwin, επιχειρεί να τα συνθέσει μέσω της συμβολής του Sraffa

 Θεματικοί Άξονες του Συνεδρίου:
(i). Η κριτική και θετική δύναμη των Σραφφαϊανών Οικονομικών.
(ii). Η πραγμάτευση κομβικών ζητημάτων Πολιτικής Οικονομίας, Διεθνούς Οικονομικής, και Οικονομικής Πολιτικής.
(iii). Τα πορίσματα των έως τώρα ερευνών της Ομάδας Μελέτης Σραφφαϊανών Οικονομικών, δίνοντας διακριτή έμφαση σε εκείνα για την ελληνική οικονομία.
(iv). Οι πτυχές του προαναφερθέντος νέου βιβλίου (2020) της Ομάδας Μελέτης Σραφφαϊανών Οικονομικών

 Το Συνέδριο προσφέρει ένα συνεκτικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ερευνών στα πεδία της οικονομικής θεωρίας, της θεωρίας των συστημάτων, της εφαρμοσμένης οικονομικής και της οικονομικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, απευθύνεται σε οικονομολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, στελέχη παραγωγής και διοίκησης, μηχανικούς, και μαθηματικούς.
 
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του Συνεδρίου δεν διαμορφώνεται μόνο από τη θεματική του. 
Διαμορφώνεται, επίσης, από το γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται πρωτίστως από τέσσερις ομάδες, με διακριτές αρμοδιότητες, προπτυχιακών φοιτητών-φοιτητριών. 

Διαμορφώνεται, τέλος, βάσει διαδικασιών διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων, οι οποίες έχουν προ-σχεδιαστεί και ενεργοποιούνται από την Οργανωτική Επιτροπή.
 
Αυτό το Συνέδριο στοχεύει να φέρει κοντά τους σπουδαστές με τις σπουδές τους, και τις σπουδές τους κοντά με πρωτεύοντα ζητήματα της οικονομικής επιστήμης και της χώρας μας.





ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αμφιθέατρο "Σάκη Καράγιωργα"
Λ. Συγγρού 136 Αθήνα










https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts