ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - FAKE NEWS

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  Πέμπτη 03 Μαΐου 2018
Ώρα:11.00π.μ
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σε συνεργασία με την FightHoax συνδυάζουν τους πόρους τους για μία Ημερίδα – Εργαστήριο πάνω στο καυτό θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών προκλήσεων / κινδύνων  που αναδύονται τόσο για την καθημερινότητα των Πολιτών όσο και την Δημοκρατία.

Η επόμενη γενιά των ψευδών ειδήσεων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, καθώς και τα  ελληνικά «όπλα» για την αντιμετώπισή τους  θα εξεταστούν σε ημερίδα - workshop που διοργανώνεται με την επιμέλεια του ECI, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Στο επίκεντρο της ημερίδας θα βρεθεί η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ελληνική καινοτόμος ομάδα της Fight Hoax, δημιούργημα του Βαλεντίνου Τζέκα και των συνεργατών του, που έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή ως δυνητική απάντηση στο πλανητικών διαστάσεων αυτό πρόβλημα. 


Σημειώνεται η ενάργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των Ευρωεκλογών καθώς και η Συνεργασία του European Communication Institute  στο πλαίσιο του DISINFO Lab με την FightHoax. H εν λόγω εφαρμογή, το επέκεινα της οποίας για τους Ευρωπαίους Πολίτες έχει αναπτυχθεί και προταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τους ECI / Fighthoax, μπορεί να αξιολογεί ενημερωτικές καταχωρήσεις σε σχέση με την αξιοπιστία τους, βασιζόμενη σε μία σειρά γλωσσικές και στατιστικές παραμέτρους,  μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος του Δημόκριτου θα χαρτογραφήσει το μέλλον των fake news  σε μία επισκόπηση  της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μάριος Νόττας θα αναλύσει τα όσα μας έμαθε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica για τις καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού.  


Στην συνέχεια του Εργαστηριακού μέρους, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Θανάσης Βεργούλης, θα παρουσιάσει τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των ψευδών επιστημονικών μελετών.

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες του χώρου, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας καθώς και στην κοινωνία, ωστόσο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των περιορισμένων θέσεων της Αίθουσας Τελετών του Ευρωκοινοβουλίου, θα ισχύσει σύστημα επιβεβαίωσης
 

 To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες  Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.






 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα