ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Κυριακή 04 Μαρτίου 2018/Ώρα:10.00-14.00


Η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι με ελεύθερη είσοδο για τους ενδιαφερόμενους, που θελουν να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ιδιότητες και τα οφέλη της Γεωθερμίας, στη βιομηχανική και οικιακή θέρμανση και ψύξη.

Η Γεωθερμία και οι εφαρμογές στο Αστικό Περιβάλλον, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, με τη παραδοχή του προσανατολισμού προς μια βιώσιμη προοπτική κάθε πόλης της χώρας μας, με ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η ανησυχία που έχει προκληθεί από την απαξίωση της γεωθερμίας στη χώρα μας, με τον πιο χαμηλό δείκτη χρήσης στο πιο πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό στην Ευρώπη, καθώς και η επιμονή χρήσης λιγνίτη, πετρελαίου και ακριβών ΑΠΕ, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Έτσι, ο σκοπός της ημερίδας είναι αφενός να υπάρξει εκτενέστερη ενημέρωση σε ενδιαφερόμενους και, αφετέρου, η πίεση για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών και νομοθεσίας για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στη χώρα.

Με δεδομένη την ανάπτυξη της Γεωθερμίας σε άλλες χώρες, όπου ολόκληρες πόλεις και περιοχές τους εφοδιάζονται με ζεστό νερό όλο τον χρόνο και έχουν το πλεονέκτημα της πολύ φτηνής ψύξης και θέρμανσης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων στον αέρα, τίθενται ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα και θα εξεταστούν στη διάρκεια της Ημερίδας.

Οι ομιλητές της ημερίδας θα αναφερθούν στα περιβαλλοντικά οφέλη της γεωθερμίας και στην δυνατότητα που προσφέρεται με τη χρήση της, στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας με περιορισμό του οικονομικού κόστους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. 

Παράλληλα προσφέρει σημαντική αναβάθμιση στο επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον, κάτι για το οποίο έχει αδρανήσει η Πολιτεία να πάρει μέτρα προώθησης των εφαρμογών.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που θα καλύψουν θεματικές περιοχές όπως :

Επισκόπηση των εφαρμογών της γεωθερμίας στο ελληνικό αστικό περιβάλλον.

Εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο Επαγγελματικό Λύκειο Γρεβενών.

Έξυπνα Ενεργειακά Δίκτυα με επίκεντρο την κανονική γεωθερμία και βελτιστοποίηση

Κοινωνική αποδοχή των έργων αξιοποίησης της Γεωθερμίας και εργαλεία για τη χρηματοδότησή τους.

Γεωθερμικό πεδίο Αρίστινου-Αλεξανδρούπολης. Εφαρμογή Τηλεθέρμανσης Δημόσιων Κτηρίων.

Εκπαιδεύοντας ενεργειακά - Εφαρμογές γεωθερμικών συστημάτων σε σχολικά κτήρια- Παράδειγμα εφαρμογής Βρεφονηπιακός Σταθμός Χαλανδρίου και 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Μετά τις εισηγήσεις και παρουσιάσεις θα προσφερθεί χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΜEC Παιανίας