ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΔΩΡΕΑΝ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ: "ΙΣΤΟΡΙΑ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ", ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

 13 Δεκεμβρίου 2017 - 07 Φεβρουαρίου 2018

Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει σειρά διαλέξεων διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από τον χώρο των Θετικών Επιστημών.

Εισηγητής του 1ου κύκλου διαλέξεων είναι ο διακεκριμένος Αστροφυσικός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:
  Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017/Ώρα:19.00
"Το Άστρο της Βηθλεέμ
Έχουν περάσει  20 αιώνες, σύμφωνα με τα Ιερά Κείμενα, από τότε που έκανε  την εμφάνιση του το Άστρο της Βηθλεέμ  και  το μυστήριό του καλά κρατεί.
Οι εκδοχές πολλές: κομήτης, υπερκαινοφανής (super nova) ή μια σπάνια συζυγία πλανητών; Τι ήταν τελικά το Άστρο της Βηθλεέμ;

 Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018/Ώρα:19.00 
"Παλαιό και νέο ημερολόγιο- Ομοιότητες και διαφορές
Ποια ήταν η ανάγκη της αλλαγής του Ιουλιανού ημερολογίου (Παλαιό ημερολόγιο) από το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο; Ποιες είναι οι ομοιότητές τους και ποιες αντίστοιχα οι διαφορές; Είναι το Γρηγοριανό ημερολόγιο  το ακριβέστερο ημερολόγιο του Κόσμου ή υπάρχουν και άλλα ακριβέστερα ημερολόγια; Πράγματι, το Νέο Διορθωμένο Ιουλιανό ημερολόγιο που θεσπίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924 είναι σήμερα το ακριβέστερο ημερολόγιο του Κόσμου. Τώρα…, το αν δεν υιοθετείται διεθνώς  αυτό έχει να κάνει με άλλα θέματα και όχι με την ακρίβεια των ημερολογίων.


  Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018/Ώρα:19.00
"Οι ονομασίες των μηνών και των ημερών του έτους"
Δώδεκα μήνες στο έτος, δώδεκα διαφορετικές ιστορίες που έλκουν την καταγωγή τους αρχικά από τον Ρωμύλο και στη συνέχεια τον Νουμά Πομπίλιο, τους θρυλικούς ιδρυτές και βασιλείς της Ρώμης. Το πρωταρχικό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν σεληνιακό και δεκάμηνο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι την εποχή μας… Έτσι, ο Δεκέμβριος, για παράδειγμα, ήταν αρχικά ο δέκατος μήνας, αυτό εξ άλλου σημαίνει η ονομασία του που προέρχεται από το λατινικό decem (=δέκα). Αργότερα μετακινήθηκε στη 12η θέση χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του. Αυτά και άλλα πολλά θα αναπτυχθούν στη σημερινή ομιλία που επιπλέον θα αναδείξει και την ονομασία των ημερών της εβδομάδας όχι μόνο στη γλώσσα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.


 Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018/Ώρα:19.00
"Τι υπάρχει εκεί έξω; 
Οι προσπάθειες των αστρονόμων για τον εντοπισμό εξωγήινης νοημοσύνης"
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συζητιέται η προσπάθεια των αστρονόμων να ανακαλύψουν πλανήτες και πλανητικά συστήματα γύρω από άστρα του Γαλαξία μας, που η μορφολογία τους να δημιουργεί σκέψεις ύπαρξης ζωής πάνω τους. Tο αν υπάρχει ζωή σε άλλους μακρινούς πλανήτες, είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που παρουσιάζει αρκετές ιδιομορφίες. Αρχικά υποθέτουμε ότι η ζωή που αναζητάμε θα πρέπει να είναι βιολογικά όμοια με αυτήν της Γης, υπόθεση που γνωρίζουμε ότι πιθανότατα δεν είναι σωστή. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να αναζητήσουμε εξωγήινους φίλους στα πέρατα της Δημιουργίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς είναι δομημένη η βιολογία τους, γεγονός αδύνατο. Ας δούμε όμως τις προσπάθειες των αστρονόμων για τον εντοπισμό πιθανής εξωγήινης νοημοσύνης.

Μετά από κάθε διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με τον εισηγητή
 Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Ελβετία"
Νέας Ελβετίας 34, Βύρωνας 










ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
 - ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
"ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"

ΕΔΩ