ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: "Ο ΠΙΚΑΣΟ, ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ", ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα:19.00 
«Τελικά οι τέχνες γίνονται ένα, μπορείς να γράψεις μια ζωγραφιά με λέξεις όπως και να ζωγραφίσεις αισθήσεις σε ένα ποίημα.»
Πικάσο

Ο ιδιαίτερος σύνδεσμός του Πικάσο με τους ποιητές του καιρού του, αποτελεί το κεντρικό θέμα της βραδιάς που οργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Ο Πικάσο αρχίζει ουσιαστικά να γράφει το 1935, μέχρι και το 1959. Όλα του τα κείμενα είναι στα Γαλλικά ή στα Ισπανικά, συχνά χωρίς στίξη, γραμμένα με σινικό μελάνι, πολυδουλεμένα αλλά με εξαιρετική καλλιγραφία. Συνολικά, βρέθηκαν πάνω από τριακόσια σαράντα ποιητικά κείμενα και δυο θεατρικά έργα : Ο πόθος πιασμένος από την ουρά, το 1941, Τα τέσσερα κοριτσάκια το 1947.

Τα τελευταία του κείμενα, γραμμένα μεταξύ 1957 και 1959 με τη μορφή ποιήματος/θεατρικού εκδίδονται με τον τίτλο Η Κηδεία του Κωμού της Οργαζ.

Το σύνολο των κείμενων εκδόθηκε το 1989 με τον τίτλο Γραπτά από τις εκδόσεις Gallimard/RMN.

Η Γραφή του κρατάει μια στενή σχέση με την ζωγραφική, παρουσιάζοντας τα ίδια θέματα : έρωτας και θάνατος, πόλεμος και ταυρομαχίες, σταύρωση και Μινώταυρος…

Ήχοι και μυρωδιές, αισθήσεις, αντικείμενα, πειράματα βιωμένα ή φαντασμένα , χρώματα και τροφές, πόλεμος και έρωτας αναμιγνύονται χωρίς ιεραρχία πότε μέσα στη χαρά, πότε μέσα στη μελαγχολία.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρο Πετσόπουλος, ο Didier Ottinger, υποδιευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Centre Pompidou και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Πόλης των Αθηνών, θα συζητήσουν για το φιλολογικό έργο του Picasso ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα από τα γραπτά του Πικάσο.

Δίγλωσση ανάγνωση: Μαρία Αποστολακέα



ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS
ΣΙΝΑ 14, ΑΘΗΝΑ 





 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts