ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017/Ώρα:10.00-13.00
Η παιδαγωγική ομάδα Ρεθύμνου «Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο» σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα Αθηνών «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» συνεχίζει τις δράσεις της για την διάδοση της Παιδαγωγικής Freinet στην Κρήτη αλλά και μιας ευρύτερης ριζοσπαστικής προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία έχει στο επίκεντρο το ίδιο το παιδί.δευτικών

Η 4η συνάντησή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοέμβρη στο Ρέθυμνο και αφορά την διεξαγωγή παιδαγωγικής ημερίδας με θέμα: 
«Η τέχνη ως μεθοδολογικό εργαλείο της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης»

Εισηγήτριες:
Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα
 Ασπασία Καλησώρα.
 
Η κ. Χατζηστεφάνου-Βαφέα, το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο «Το Εργαστήρι». Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα/δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη. Έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Ο Χαρούμενος Εφιάλτης» που αφορά στην αισθητική αγωγή των παιδιών. Έχει γράψει άρθρα και έχει συντονίσει εκδόσεις για την προώθηση της ισότητας δικαιωμάτων στην εκπαίδευση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Αναστασία Χουντουμάδη το βιβλίο: «Η γοργόνα με το παπιγιόν. Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το οποίο θα διατίθεται και στον χώρο της ημερίδας.

Τα απογευματινά εργαστήρια (17.00 - 20.00) θα αφορούν κυρίως εκπαιδευτικούς της τάξης (όλων των βαθμίδων) με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (συνολικά 30).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
Ώρες: 10.00 - 13.00
 
● «Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού».
Ομιλήτρια: Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, εκπαιδευτικός, ιδρυτικό μέλος του αντιαυταρχικού σχολείου «Το Εργαστήρι» και του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία». Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Γοργόνα με το παπιγιόν», η ομιλήτρια παρουσιάζει βασικές αρχές της παιδαγωγικής που αντιμάχεται τον αποκλεισμό, καθώς και τον ρόλο που παίζει η καλλιτεχνική έκφραση στην εφαρμογή αυτών των αρχών.
 
● «Το Εργαστήρι. Ένα πείραμα αντιαυταρχικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης».
Ομιλήτρια: Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, μέλος των παιδαγωγικών ομάδων «Το Σκασιαρχείο» και «Για ένα Δημοκρατικό Σχολείο».
Το 1975, μια ομάδα εκπαιδευτικών ιδρύει ένα πειραματικό, αντιαυταρχικό σχολείο βασιζόμενη στο έργο των ριζοσπαστικών παιδαγωγικών αρχών των C.Freinet και A.S.Neill, το οποίο λειτούργησε επί μια δεκαετία. Η ομιλήτρια παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και αξιολογεί τα αποτελέσματα του παιδαγωγικού πειράματος, ως αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής - ερευνητικής της εργασίας.
 
● « Σχεδία….. το πείραμα συνεχίζεται»
Ομιλήτρια: Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα.
Η ομιλήτρια παρουσιάζει την 30χρονη πορεία ενός φορέα που έχει στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από συνεχή έρευνα/δράση στον τομέα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων και διακρίσεων μέσω της καλλιτεχνικής παιδείας.
 
● «Η τέχνη ως παιδαγωγικό εργαλείο»: Προβολή οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από το «Εργαστήρι» και τη «Σχεδία».
 
● Συζήτηση - Διάλειμμα.
 

Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς: 
Ώρες: 17.00 - 20.00
 ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι βασικές αρχές της Αντιαυταρχικής Εκπαίδευσης στην σχολική τάξη και πράξη.
 
● «Καλλιτεχνικό εργαστήριο επικοινωνίας και ενσυναίσθησης».
 
● «Η δημοκρατία ως βίωμα στη σχολική τάξη. Το μαθητικό συμβούλιο».
Συντονίζουν: Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, Ασπασία Καλησώρα.
 
● Συζήτηση - Απολογισμός της Ημερίδας.
 
 Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής για τα βιωματικά εργαστήρια




Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης Ρεθύμνου 
Κριτοβουλίδου 15-17, Ρέθυμνο






 





 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts