ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: "ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΡΟΙ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
02 - 03 Νοεμβρίου 2017
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (Ε.Μ.Ν.Ε.) 
συνδιοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Ιστορίας του Περιβάλλοντος με τίτλο:
 "Φυσικοί και ενεργειακοί πόροι"

Η σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ιστορίας ως διακριτού ιστοριογραφικού πεδίου συνιστά απόπειρα προσέγγισης της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος, ως κεντρικής ιστορικής διαδικασίας, και ανταπόκριση της ιστορικής επιστήμης στον στοχασμό που έχει παραγάγει η σύγχρονη οικολογική κρίση.

Η θεματολογία της διημερίδας, της τρίτης που οργανώνεται στο επιστημονικό πεδίο Ιστορία του Περιβάλλοντος, αφορά στη διερεύνηση των πολλαπλών όψεων της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος κατά το παρελθόν, μέσω διαχρονικής και κατά το δυνατόν διεπιστημονικής προσέγγισης των ερευνητικών ζητημάτων


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κριτική διερεύνηση της στάσης των κοινωνιών του παρελθόντος προς το περιβάλλον, και συγκεκριμένα στο ζήτημα της διαχείρισης πόρων, φυσικών και ενεργειακών.


 Στο πρόγραμμα εργασιών της διημερίδας περιλαμβάνονται 30 ανακοινώσεις που αφορούν στη διαχείριση παρόμοιων πόρων (εργαλεία, μέθοδοι, τεχνικοί και θεσμικοί όροι αξιοποίησης), με έμφαση στους υδατικούς και τους ορυκτούς, στις ελληνικές περιοχές, σε διαφορετικές περιόδους της παραγωγικής ιστορίας τους αλλά και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. 

Εξετάζονται, επίσης, εννοιολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα, καθώς και εργαλεία έρευνας, σε μια προσπάθεια ανασύστασης της σχέσης των ανθρώπινων κοινωνιών με τους παρεχόμενους σ’ αυτές φυσικούς πόρους.

Στο περιθώριο των εργασιών της διημερίδας θα προβληθεί η ταινία "Το αλάτι της γης" (Γαλλία-Βραζιλία, 2014, 110’), σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Σαλγκάδο, ένα ταξίδι-ντοκιμαντέρ που γίνεται μια σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η ταινία απέσπασε το βραβείο "Un certain regard" στο Φεστιβάλ Καννών το 2014


Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
 Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος


 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts