ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ: «ΑΛΟΓΟ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρα:18.00 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Σχολή Ιππασίας Πατρών και την Θεραπευτική Ιππασία Αχαϊας δοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο: 
«Άλογο: Θεραπευτής, Ψυχολόγος, Δάσκαλος για τα άτομα με αναπηρία»

Η θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια εναλλακτική, ολιστική, θεραπευτική προσέγγιση για άτομα με αναπηρία. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στις φυσιοθεραπευτικές μεθόδους χωρίς να τις αντικαθιστά.

Ενέχει σωματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά οφέλη και αποτελεί μια ευχάριστη αθλητική και παράλληλα θεραπευτική δραστηριότητα.

Η θεραπεία με το άλογο είναι μοναδική γιατί μεταφέρει μια εξειδικευμένη σειρά κινήσεων στον αναβάτη η οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη αλλά συγχρόνως δημιουργείται και μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αλόγου και αναβάτη.

    Ενδείκνυται για αποκατάσταση των παρακάτω:
Εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού
Μυασθένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση, κώφωση
      
Ημιπληγία, απουσία ή παραμόρφωση άκρων
Αυτισμός
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ—Υ)
Σύνδρομο Rett
Νοητική υστέρηση
       
 Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς
Σύνδρομο Down
  
  Ενισχύεται η σωματική λειτουργία, η ψυχική διάθεση και συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση.
    
Η Θεραπευτική Ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική κτλ) του ατόμου, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους.
   
 Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Η θεραπευτική ιππασία εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.

Η Ιππική Ακαδημία Αχαϊας  θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ενημέρωση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαϊας για τη θεραπευτική Ιππασία ως μια μοναδική εμπειρία με ευεργετικά οφέλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Η Ιππική Ακαδημία Αχαϊας επιδιώκει την άρση κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία , να αποβάλει κάθε αίσθημα κατωτερότητας, μειονεξίας και να τα επαναφέρει στην ενεργό λειτουργική, κοινωνική και παραγωγική ζωή μέσα από την άμεση επαφή αυτών με τη φύση και των κατάλληλων μεθόδων θεραπευτικής Ιππασίας που προσφέρει το αθλητικό σωματείο.

Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα γίνει από την φυσικοθεραπεύτρια κα Ειρήνη Κάπαρη και από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην ιππασία κα Αλεξάνδρα Σακελλαρίου.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από το μουσικό συγκρότημα: 
«OFF THE ROAD JAZZ TRIO»
 Σχολή Ιππασίας Πατρών 
 Κυδωνιές Δήμου Ερυμάνθου