ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΛΕΞΗ: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δευτέρα 09 Οκτωβρίου 2017/Ώρα:19.30
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
 To Γαλλικο Ινστιτούτο Αθηνών 
διοργανώνει Διάλεξη με θέμα:
 "Η Ευρώπη σε αναζήτηση ταυτότητας"

Ομιλητής:
 Vincent Descombes

Η πρόσφατη επικαιρότητα, με εκλογές σε πολλές χώρες που έφεραν αντιμέτωπους τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και κυρίως με το βρετανικό δημοψήφισμα του Brexit, έθεσε ξανά το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Άραγε οι πολίτες της Ευρώπης αναγνωρίζουν ότι έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα;

Είναι μια ερώτηση που τίθεται στις δημοσκοπήσεις σε δείγματα του πληθυσμού, είναι ένα θέμα συζήτησης για τους πολιτικούς επιστήμονες και τους πολιτικούς. Αλλά ξέρουμε για ποια Ευρώπη θέλουμε να μιλάμε και ποια μορφή ταυτότητας πρόκειται να της αναγνωρίσουμε ή να της αρνηθούμε;

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε ταυτότητα, θα το λέγαμε παλαιότερα ευρωπαϊκή ιδέα. Όμως η λέξη «ταυτότητα» κρύβει παγίδες σημασιολογικής φύσεως, που οι φιλόσοφοι γνωρίζουν καλά. Η λέξη αυτή μας παίζει παιχνίδια και επιφέρει σύγχυση στην όλη συζήτηση γύρω από το ευρωπαϊκό σχέδιο. Έτσι μια φιλοσοφική προσπάθεια ξεκαθαρίσματος των ιδεών μας πάνω στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται αναγκαία. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να σκεφτούμε «μια Ευρώπη που να αφορά τους λαούς».

Ο Vincent Descombes είναι γάλλος φιλόσοφος, με ειδίκευση στη φιλοσοφία του λόγου και τη φιλοσοφία της δράσης. Είναι διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστήμων (EHESS), όπου είναι μέλος του CRPRA (Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Raymond Aron), καθώς και συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Jean-Nicod.

Το 2005, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Φιλοσοφίας. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι: Les Embarras de l'identité, Exercices d'humanité και Le parler de soi.

Εισαγωγή:
 Δημήτριος Ροζάκης
 Λέκτορας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ Σίνα 31, Κολωνάκι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ:
"ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - INTERVIEW"
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
& ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
"ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ
ή καλέστε στο 
ΤΗΛ: 210 5277089
http://www.koinwniaenergwnpolitwn.gr/2017/09/interview.html