ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ ΜΕ ΙΔΙΟ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ", ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΧΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017/Ώρα:15.00-18.00
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και οι θεραπευτές Σταύρος Χαραλαμπίδης, Κώστας Μαθιούδης, Φαίδρα Γραμμένου, Ματίνα Καιδατζή, Αγγελική Τσικλή έρχονται ξανά στον ΙΑΝΟ για το WORKSHOP με θέμα:
 «Εμείς οι δυο δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε - παράλληλη Σχεσιακή Ψυχαναλυτική ατομική ψυχοθεραπεία/θεραπεία ζεύγους με ίδιο ψυχαναλυτή»


 ΠΕΡΙΛΗΨΗ  WORKSHOP


 Σε αυτό το workshop θα γίνει επίδειξη ατομικής παρέμβασης καθώς επίσης και παρέμβασης σε επίπεδο ζεύγους από τον ίδιο θεραπευτή. Ο ίδιος θεραπευτής αφού συμμετάσχει σε θεραπεία ζεύγους θα συνεχίσει σε 2 ατομικές συνεδρίες με κάθε έναν από τους δυο συντρόφους. 
Ειδικότερα θα γίνει κατανοητό στους θεατές και βιωματικούς συμμετέχοντες το πώς αλληλοεπιδρούν στο ‘εδώ και τώρα’  μεταξύ τους ο θεραπευτής και θεραπευόμενος/ζεύγος  ,πώς η αλληλεπίδραση καθιστά την αναλυτική δυάδα/τριάδα  ως ένα γκρουπ των δυο/τριών  και πως τελικά η ατομική ψυχοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία ζεύγους  μπορούν  να αναπαρασταθούν  ως Ομαδική Ψυχοθεραπεία των δύο/τριών . Αυτή η τελευταία ιδέα της αναλυτικής δυάδας/τριάδας  ως ομαδική ψυχοθεραπεία των δύο/τριών  ανήκει στην Επόπτρια του τμήματος Ομαδικής Ψυχοθεραπείας του ΙΣΟΨ , Δρ.Ruthelen Josselson, και αναπτύσσεται ενδελεχώς από την επιστημονική μας ομάδα.

Για πρώτη φορά στα Ελληνικά δρώμενα ψυχαναλυτικής παιδείας ένα βιωματικό εργαστήριο για την ατομική ψυχοθεραπεία που συνδυάζεται  με την ψυχοθεραπεία ζεύγους  επιτρέπει στο κοινό και στους σχολιαστές την παρέμβαση στην πλοκή και το γίγνεσθαι της ψυχαναλυτικής ροής μιας συνεδρίας. Φυσικά ενθυμούμαστε τον τρόπο που ο χορός παρενέβαινε στα δρώμενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος επί σκηνής. Έτσι το κοινό αλλά και οι Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν το εδώ και τώρα μιας συνεδρίας βασισμένης στο Μεταμοντέρνο αντί κλασικό  κίνημα της διυποκειμενικότητας  και να κατανοήσουν τον παλμό μιας ψυχαναλυτικής συνάντησης και θεραπείας ζεύγους.

Ο βασικός θεραπευτής και σχολιαστής του βιωματικού εργαστηρίου Χαραλαμπίδης Σταύρος, θεωρείται Διεθνής αυθεντία στην δημιουργία και εκτέλεση βιωματικών εργαστήριων για την Ατομική  και Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Σε όλα τα σεμινάρια που διοργανώνει γεμίζει την αίθουσα και πολλές φορές κατά απαίτηση του κοινού το ίδιο σεμινάριο επαναλαμβάνεται καθώς δημιουργούνται συνεχόμενα sold out!

Είναι ο βασικός εμπνευστής της δημιουργικής αναδιατύπωσης του Διαπροσωπικού Ρεύματος ,εκεί όπου η Γιαλιομική Θεωρία και η Σχεσιακή Ψυχανάλυση συναντιούνται σε ένα Πρελούδιο τονικότητας και αρμονίας μέσα στην σύγχυση της Ψυχοπαθολογίας, της φθονερής επιθετικότητας και της αποξένωσης του βαθύ εαυτού. Η θεωρία περί άγχους θανάτου όπως αναπτύχθηκε στο έργο του Γιάλομ ‘ο Δήμιος του Έρωτα’ αναδιαμορφώνεται μέσα από την Σχεσιακή Ψυχαναλυτική ορολογία και έτσι οι δυο βασικές θεωρητικές συνιστώσες του ‘Σχεσιακού ρεύματος’ συναντιούνται σε μια ερωτική σχέση γεμάτη αντιθέσεις, προβληματισμούς και πάθος χωρίς καταστρεπτικότητα.

Τρία διαφορετικά πραγματικά σενάρια  θεραπευόμενων του Διευθυντή ΙΣΟΨ , Χαραλαμπίδη Σταύρου, θα παρουσιαστούν επί σκηνής ζωντανά σε τρεις, 20λεπτες συνεδρίες .
Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν με θεραπευτή τον Διευθυντή ΙΣΟΨ. Κάθε συνεδρία  θα ακολουθείται από δεκάλεπτο  σχολιασμό του Χαραλαμπίδη Σταύρου και των Ιδρυτικών Μελών ΙΣΟΨ.  Στη συνέχεια 30 λεπτά θα  αφιερωθούν σε κλινική συζήτηση του Διευθυντή ΙΣΟΨ με τα Ιδρυτικά Μέλη Κώστα Μαθιούδη, Φαίδρα Γραμμένου, Ματίνα Καιδατζή και το Δόκιμο Ιδρυτικό Μέλος , Αγγελική Τσικλή . Θα ακολουθήσουν άλλα 30 λεπτά  σε ανοικτή συζήτηση με το κοινό περί των τριών συνεδριών όπου θα συμμετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το  Ιδρυτικό μας Μέλος Κώστας Μαθιούδης .

Στην πρώτη βινιέτα ,  ένα ζευγάρι 5 χρόνια παντρεμένο,  παρουσιάζεται σε μια από τις συνεδρίες ζεύγους στον τέταρτο χρόνο εβδομαδιαίας θεραπείας ζεύγους. Η σύζυγος μια γυναίκα 42 ετών αντιμετωπίζει ντροπιαστικά συναισθήματα σχετιζόμενα με το σώμα της . Εξομολογείται μπροστά στον σύζυγο της ότι δεν βιώνει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική συνεύρεσή μαζί του ,καθώς έχει την εντύπωση ότι το σώμα της δεν του αρέσει πια μιας και έχει πάρει 12 κιλά μετά από την γέννα 2 παιδιών .Ο σύζυγος ένας άντρας 44 ετών δηλώνει απασχολημένος με ανεξάντλητες ώρες εργασίας και με μέτρια διάθεση για συνεύρεση μαζί της. Νιώθει απογοητευμένος από το ότι δεν υπάρχει χρόνος πια να συνομιλήσει με την γυναίκα του για τα ζητήματα της δουλειάς του. Κάποια στιγμή η σύζυγος εκνευρίζεται και απειλεί να διακόψει την συνεδρία τονίζοντας ότι η ανάγκη να συζητηθεί το ζήτημα της με το σώμα της είναι ανώτερης σημαντικότητας από το εργασιακό ζήτημα του συζύγου της. Σε αυτήν την φάση η Δόκιμη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ , Φαίδρα Γραμμένου και το Ιδρυτικό μας Μέλος Ματίνα Καιδατζή θα αποφασίσουν εάν ο θεραπευτής θα συνεχίσει με εν συναισθητική διερεύνηση το ζήτημα του ανταγωνισμού τους  ή  θα συνεχίσει ερμηνευτικά με μια σκληρότερη στάση ερμηνείας επί των εμφανιζομένων προβλητικών ταυτίσεων (με σκεπτικό που θα ανακοινωθεί αργότερα ανοικτά επί του σχολιασμού τους).

Στην δεύτερη βινιέτα η σύζυγος συνεχίζει σε ατομική συνάντηση 20 λεπτών με τον Διευθυντή ΙΣΟΨ. Αναλύεται ενδελεχώς το πόσο απογοητευμένη νιώθει από τον σύζυγο της αλλά και από τον θεραπευτή της .Ειδικότερα θεωρεί ότι ο θεραπευτής λόγω του ότι είναι άνδρας συμμαχεί με τον σύζυγο της και την αφήνουν εκτός της δυάδας τους. Ο θεραπευτής της θυμίζει ότι τουλάχιστον άλλες 4 φορές στο παρελθόν,  του έχει ζητήσει συγγνώμη για την ‘άδικη’ της επίθεση .Η θεραπευόμενη απειλεί να διακόψει τις ατομικές συνεδρίες με τον θεραπευτή αν δεν μπορέσει ο θεραπευτής να την βοηθήσει ότι δεν είναι σύμμαχος με τον άντρα της εναντίον της στις θεραπείες ζεύγους. Το κοινό θα αποφασίσει  με ανάταση χειρός αν ο θεραπευτής θα συνεχίσει σκληρότερα η ηπιότερα την προσέγγιση του στο να βοηθήσει την ασθενή να κατανοήσει ότι εκείνη κρατάει την λύση στα χέρια της και ότι με την επίθεση της στον ίδιο αποποιείται την προσωπική της ευθύνη στις θεραπείες.

Στην τρίτη βινιέτα ο σύζυγος  άνδρας αποκαλύπτει στον θεραπευτή ότι είναι οροθετικός και ότι κόλλησε από πόρνη πολυτέλειας με την οποία διατηρεί στενή επαφή επι πληρωμή τα τελευταία δυο χρόνια του γάμου του. Εξομολογείται ότι νιώθει εξαρτημένος από διαδικτυακή παρακολούθηση ερωτικών ταινιών και ότι σκέφτεται το διαζύγιο με την σύζυγο του. Ο σύζυγος ζητάει από τον θεραπευτή να κρατηθούν όλα αυτά απόρρητα από την σύζυγο και απειλεί με διακοπή των συνεδριών αν ο θεραπευτής δεν ‘υποταχθεί’ στην θέληση του. Ο θεραπευτής του υπενθυμίζει ότι το συμφωνημένο πλαίσιο δεν επιτρέπει το απόρρητο στην ατομική συνάντηση όταν συνδυάζεται με θεραπεία ζεύγους με τον ίδιο θεραπευτή .Ο θεραπευόμενος επιμένει και γίνεται επιθετικός προς τον θεραπευτή . Το Ιδρυτικό Μέλος Κώστας Μαθιούδης και το Δόκιμο Ιδρυτικό Μέλος Αγγελική Τσικλή θα αποφασίσουν (με σκεπτικό που θα ανακοινωθεί αργότερα ανοικτά επί του σχολιασμού τους) αν ο θεραπευτής θα θέσει επί τάπητος την πιθανή διακοπή των συνεδριών αν δεν κατανοηθεί στο εξής το πλαίσιο ή αν θα προτείνει την συνέχιση των συνεδριών με άλλον ατομικό θεραπευτή. Ο θεραπευτής στην συνέχεια θα δουλέψει με τον θεραπευόμενο στην ενθάρρυνση του να συζητήσει το ‘απόρρητο υλικό’ με την σύζυγο στην θεραπεία ζεύγους 2 μέρες μετά την ατομική τους συνάντηση.

30 λεπτά θα  αφιερωθούν σε κλινική συζήτηση του Διευθυντή ΙΣΟΨ με την Δόκιμη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ Φαίδρα Γραμμένου, τα Ιδρυτικά μας Μέλη, Κώστα Μαθιούδη, Ματίνα Καιδατζή και το Δόκιμο Ιδρυτικό Μέλος , Αγγελική Τσικλή . θα ακολουθήσουν άλλα 30 λεπτά  σε ανοικτή συζήτηση με το κοινό περί των τριών συνεδριών όπου θα συμμετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το  Ιδρυτικό μας Μέλος Κώστας Μαθιούδης .

    Την επίδειξη θα κάνει ο Χαραλαμπίδης Σταύρος , Διευθυντής ΙΣΟΨ, μοναδικός Ευρωπαίος Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής/ Επόπτης για την Ομαδική Ψυχοθεραπεία από το Yalom Institute Usa , Διδακτικό Μέλος του Yalom Institute Usa, Πιστοποιημένος Ψυχαναλυτής (Tampa Bay Institute for Psychoanalytic Studies, Florida, Usa,) Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής από το International Board for Certification of Group Psychotherapies, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Διδακτικός  και Εποπτικός Ψυχαναλυτής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση (MSc) στην Συμβουλευτική (Hull Univ., Uk), Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Κλινικό Μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ομαδικών Ψυχοθεραπευτών

    Στην ανάλυση και συζήτηση θα συμμετέχουν τα Ιδρυτικά Μέλη

Μαθιούδης Κώστας, Διδάσκων και Επόπτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση και Διδάσκων στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατα Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος στο ΙΣΟΨ , Πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής,  (Yalom Institute, USA), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση  στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία  από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Κλινικός Επόπτης (Derby Univ.,Uk), Ψυχολόγος με Ειδίκευση στην Ψυχανάλυση(MSc)

Φαίδρα Γραμμένου, Δόκιμη Υποδιευθύντρια ΙΣΟΨ, Ψυχολόγος με Διδακτορική Εκπαίδευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc, PGdip, London Metropolitan University, Uk), Δίγλωσση δυνατότητα Αγγλικών/Ελληνικών, Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση  στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία  από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας , Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση ΙΣΟΨ

Ματίνα Καιδαντζή, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση  στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία  από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας,  Μέλος του International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία/Ψυχανάλυση στο Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.

 Και το Δόκιμο Ιδρυτικό Μέλος, Αγγελική Τσικλή, Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση  στην Γνωσιακή Αναλυτική και Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία  από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Ειδικευόμενη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης και Θεωρητικής Ειδίκευσης στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία κατά Irvin Yalom και τα Σχεσιακά Δυναμικά της Ομάδος από το Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας


 ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
 Η κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με τηλεφωνική συνομιλία με το ΙΣΟΨ στο
 ΤΗΛ: 2106981289



ΙΑΝΟΣ
ΣΤΑΔΙΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ





 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts