ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 Σάββατο 27 Μαΐου 2017/Ώρα:09.30
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διοργανώνει Επιστημονική Συνάντηση - Ημερίδα με θέμα: 
"Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Οικονομία - Παρόν και μέλλον"

 Η Ημερίδα, η οποία έχει την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, έχει ως κεντρική ιδέα της την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως πηγής έμπνευσης για το σχεδιασμό και την υποστήριξη καινοτόμων αναπτυξιακών πρακτικών και ως μοχλός τοπικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης

 Ο κύριος άξονας της επιστημονικής αυτής συνάντησης, εστιάζεται στην παρουσίαση περιπτωσιολογικών μελετών αξιοποίησης του λαϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η θεωρία με την πρακτική, με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων απασχόλησης
Στο πνεύμα αυτό θα εξεταστούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες, οι οποίες αποτελούν και τους άξονες των τριών επιμέρους συνεδριών: Λαϊκός Πολιτισμός, Υλική και Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά και Ανάπτυξη (δρώμενα, έθιμα στον κύκλο του χρόνου, χοροί, πανηγύρια, τεχνικές που χάνονται, λαϊκή θεραπευτική κ.ά.), Παραδοσιακές τέχνες ως εργαλείο επιχειρηματικότητας (γεωργία, αμπελουργία, νέες καλλιέργειες, κ.ά.) Τοπική Γαστρονομία-Διατροφή γ) Αρχιτεκτονική - Πορείες, μονοπάτια-περίπατοι. Παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες. Πολιτισμός και Οικονομία σε διάφορες εκδοχές κ.ά. 

Στη σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση  μετέχουν με ανακοινώσεις τους,  είτε ως μέλη προεδρείων των συνεδριών είτε ως εισηγητές πάνω από είκοσι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους σε τομείς συναφείς,  τόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από άλλα ιδρύματα όσο και  ειδικοί ερευνητές,  καταξιωμένοι χειροτέχνες και καλλιτέχνες. 

Αρκετοί εισηγητές προέρχονται από  το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  με επικεφαλής την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου, με θέματα αντίστοιχα από εκείνα που παρουσιάζονται στα σεμινάρια του  Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)


lev.com.gr


Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 Αμφιθέατρο κτηρίου Ματσάγγου - 2ος όροφος 
 Ελ.Βενιζέλου - 28ης Οκτωβρίου, Βόλος https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts