ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ κα.ΠΑΛΜΟΥ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ, ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Ο Εθελοντικός Φορέας Κοινωνικής Συμβουλευτικής 
"ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" 
συνεχίζοντας την Δράση των Συνεντεύξεων φιλοξενεί
 την κα.Πάρβη Πάλμου 
Clinical Psychology ΜΑ

Η κα.Πάλμου, θα μας μιλήσει με την επιστημονική της ιδιότητα για το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, στο οποίο προσφέρει και βοηθάει εθελοντικά, τους συνανθρώπους μας

- κα.Πάλμου, ξεκινώντας την συνέντευξη μας, για το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, θα θέλαμε να μας πείτε, πρώτα απ όλα, ποια είναι η επιστημονική και ακριβής έννοια του όρου “Διεμφυλικός”, και αν υπάρχει σύγχυση με άλλους όρους και έννοιες που θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ;

Ο όρος διεμφυλικός/τρανς είναι ένας όρος ομπρέλα ο οποίος καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρώπων που δεν ταυτίζονται με το ανατομικό τους φύλο, το φύλο δηλαδή που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση βάσει της ανατομίας τους. 
Η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου αποτελεί την εσωτερική αντίληψη και τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου ως προς το φύλο του η οποία είναι καθαρά προσωπική και σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιείται από το ανατομικό φύλο. 
Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα της τρανς ταυτότητας που περιέχει άτομα που έχουν κάνει επαναπροσδιορισμό φύλου και έχουν προβεί σε διάφορες ιατρικές διαδικασίες ώστε να εκφράσουν την ταυτότητα φύλου τους καθώς και άτομα τα οποία έχουν κάνει ελάχιστες έως και καθόλου παρεμβάσεις.
- Ποια είναι η ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία και ίδρυση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, και ποιος ο σκοπός του;

Η βασική ανάγκη που οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου είναι ο ακραίος αποκλεισμός και ρατσισμός που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι στην χώρα μας. Ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική περίθαλψη και η συνεχής παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τράνς κοινότητας.
Το Σωματείο είναι οργάνωση εθελοντική, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την  προώθηση και υποστήριξη της ισονομίας, ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ευρισκόμενων στην Ελληνική επικράτεια τρανς και φυλο-διαφορετικών ανθρώπων. 

Η κατάργηση των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου, σύμφωνα με τις αρχές που προκύπτουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές της Yogyakarta. 
Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των τρανς ανθρώπων και η διοργάνωση και υποστήριξη δράσεων με στόχο τη διάδοση των σκοπών του. 
Οι σκοποί του Σωματείου πραγματοποιούνται με έκδοση εντύπου ή ηλεκτρονικού υλικού, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, δημόσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις, σύσταση συμβουλευτικών ή επιστημονικών επιτροπών, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων. 
Η διασύνδεση των σχετικών εγχώριων δράσεων με αντίστοιχες του εξωτερικού καθώς και με άλλες μη κυβερνητικές εγχώριες οργανώσεις με δράση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων αντρών και γυναικών.
 

- Ο δικός σας ρόλος στο Σωματείο, ποιος είναι ;

Από το 2010 προφέρω ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και ψυχολογική υποστήριξη, καθοδηγώ ομάδες αυτογνωσίας, επικοινωνίας και ψυχοεκπαιδευσης για τα μέλη τους σωματείου, με σκοπό
– Να διερευνήσουν θέματα ταυτότητας, έκφρασης , χαρακτηριστικών φύλου ή και σεξουαλικού προσανατολισμού,
– Να μιλήσουν ανοικτά για θέματα μετάβασης ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απορίες με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση μελών που το έχουν αποφασίσει,
– Να συζητηθούν θέματα σε σχέση με την τρανς γονεϊκότητα,
– Να δουλέψουμε με το θέμα της γνωστοποίησης (“coming out”) στην οικογένεια, στην εργασία, στο/στη σύντροφο και στο ευρύτερο περιβάλλον,
– Να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις cisgender (μη τρανς) άτομα τα οποία συσχετίζονται με τρανς ανθρώπους στο κοντινό περιβάλλον τους.
Κυρίως, όμως, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι τρανς και φυλο-διαφορετικοί άνθρωποι θα εκφράζονται και θα αλληλεπιδρούν ελεύθερα εκπαιδεύοντας ο ένας τον άλλο και η μια την άλλη στις αρχές της αυθεντικής επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης, με τη βοήθεια της συντονίστριας, ώστε να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε άλλα θύματα διακρίσεων ή αποκλεισμών.
Η ομάδα θα είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις που συνδέονται με την ταυτότητα, έκφραση ή και χαρακτηριστικά φύλου σε προσωπικό επίπεδο ή στο άμεσο περιβάλλον τους. Είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονται εντός του στερεοτυπικού διπόλου των φύλων καθώς και σε γονείς, συγγενείς, συντρόφους τρανς ή ίντερσεξ ανθρώπων.
Επίσης ως ενεργό μέλος του σωματείου το εκπροσωπώ σε εκδηλώσεις, συνέδρια και συναντήσεις την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάνω μετάφραση και επιμέλεια κειμένων για το διαδικτυακό περιοδικό του σωματείου T-Zine καθώς και για το επίσημο μας site

- Από την μέχρι τώρα συμμετοχή και εμπειρία σας στο Σωματείο, μπορείτε να μας δώσετε τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών ρατσιστικής βίας, που έχουν υποστεί τα διεμφυλικά άτομα τα οποία έρχονται στο Σωματείο για να ζητήσουν την συμβολή σας; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα ;

Σας παραθέτω την έκθεση της FRA που παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2015-being-trans-eu-comparative-summary_el.pdf
 Στο σωματείο αντιμετωπίζουμε καθημερινά περιστατικά σωματικής, λεκτικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας. Πρόσφατα καταγγείλαμε πυροβολισμό με όπλο στα γεννητικά όργανα, επίθεση με μαχαίρι και απόπειρα πυρπόλησης με βενζίνη


- Ποια είναι η αντιμετώπιση αυτών των ατόμων από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον; Yπάρχει αποδοχή και σεβασμός στη διαφορετικότητα ;

Οι περισσότερες οικογένειες δυστυχώς δεν υποστηρίζουν τα τρανς άτομα, ο αποκλεισμός ξεκινάει από την οικογένεια. 
Αρκετά άτομα εκδιώκονται από το σπίτι τους σε πολύ μικρή ηλικία, είναι αποδέκτες βίας, ρατσισμού και εξευτελισμών με αποτέλεσμα πολύ συχνά να κινδυνεύει η ζωή τους, η σωματική τους ακεραιότητα και κυρίως η ψυχική τους υγεία, διότι στην ελληνική οικογένεια δεν υπάρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα.  
Υπάρχουν βεβαία πάντοτε και εξαιρέσεις γονέων που είναι δίπλα στα παιδιά τους και τα υποστηρίζουν με την βοήθεια του σωματείου σε οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκονται ώστε να εκφράσουν την ταυτότητα φύλου τους με αποδοχή και ασφάλεια.
- Το κράτος και οι νόμοι πως αντιμετωπίζουν τα Διεμφυλικά άτομα και το Σωματείο σας ;

Βασικό ενδιαφέρον του σωματείου είναι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και διεκδικούμε τα ακόλουθα:
Να υιοθετήσει γρήγορες, μη γραφειοκρατικές, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, δίχως ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, βασισμένες μόνο στον αυτοπροσδιορισμό, με ένα απλό αίτημα στο οικείο Ληξιαρχείο.
Ακόμη, η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των τρανς ανθρώπων:
- Να διατηρείται όλο το πρότερο στάτους του προσώπου, οικογενειακό ή άλλο.
- Να υπάρξουν ανοικτές και προσβάσιμες διαδικασίες και για τα ανήλικα πρόσωπα, λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων των παιδιών και της βέλτιστης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
- Να εξετάσει την συμπερίληψη τρίτης ή κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.
- Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα χωρίς την ετικέτα της ψυχικής διαταραχής καθώς και να καλύπτεται ασφαλιστικά πλήρως η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.
- Να τροποποιηθούν οι νομοθεσίες κατά των διακρίσεων με σαφή αναφορά της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στο χώρο της εργασίας, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, ενώ να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου στη νομοθεσία για την υποκίνηση σε βία ή μίσος.
- Να υπάρξουν δικλείδες προστασίας λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στο σχολικό περιβάλλον
- Να υπάρχει πρόβλεψη για τους/τις πρόσφυγες για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
- Να απαγορευτούν οι κανονικοποιητικές χειρουργικές επεμβάσεις για τα ίντερσεξ νεογνά και ανηλίκους που γίνονται δίχως τη συναίνεσή τους, ενώ οι γονείς να έχουν το δικαίωμα κενής ή τρίτης καταχώρισης φύλου μετά τη γέννηση

- Μιλώντας για τα δικαιώματα πρόσβασης και ένταξης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, που πρέπει να έχουν τα διεμφυλικά άτομα, όπως κάθε πολίτης μιας ευνομούμενης πολιτείας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εργασίας ; Yπάρχει δυσκολία στο να βρουν εργασία; Αναφέρετε μας, παραδείγματα θέσεων εργασίας που κατέχουν τα διεμφυλικά άτομα και ίσως να μην γνωρίζουμε;

Όπως ανέφερα και παραπάνω τρανς άτομα βιώνουν πολλαπλούς αποκλεισμούς και είναι εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο, η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και την πολιτεία δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στο να ολοκληρώσει ένας τρανς άνθρωπος την εκπαίδευση του, με αποτέλεσμα στο μέλλον να δυσκολεύεται να βρει εργασία. 
Η ικανότητα της πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι ανάλογη με την υποστήριξή που έχει ο τρανς άνθρωπος για αυτό και έχουμε και κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ενταχθεί ομαλά εργάζονται σε διάφορους τομείς, ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, αστυνομικοί κ.α. 
Ωστόσο, αυτές είναι εξαιρέσεις καθώς ένα μεγάλο ποσοστό τρανς ανθρώπων εξακολουθεί να βιώνει αποκλεισμούς, ή περιορισμένη πρόσβαση στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, φωτεινά παραδείγματα
- Τα τελευταία χρονιά η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει και το προσφυγικό ζήτημα. Έχετε παρατηρήσει απο τη συμμετοχή σας στο Σωματείο, αν εξ΄αίτιας αυτής της κρίσης, έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα διακρίσεων και ρατσισμού ;

Η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, έχει βαρύτατες επιπτώσεις, στους ανθρώπους που ούτως ή άλλως βιώνουν διακρίσεις ή αποκλεισμούς. 
Ακόμη μία διάσταση είναι αυτή που έχει θέσει στο παρελθόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που σε μία σημαντικότατη έκθεση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία έχει βαριές επιπτώσεις στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πλην των άμεσων επιπτώσεων (πχ στη μείωση των δυνατοτήτων του κοινωνικού κράτους), όταν η κοινωνία βουλιάζει οικονομικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν σε έναν βαθμό στο περιθώριο.
Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ανάμεσα στους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, έρχονται στη χώρα μας και αιτούντες διεθνούς προστασίας λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. 
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στον πλανήτη μας, υπάρχουν 76 χώρες που η ομοφυλοφιλία ή η τρανς κατάσταση είναι παράνομες, ενώ σε 10 εξ αυτών τιμωρείται με ποινές που φτάνουν την θανατική ποινή. 
Έχουμε δηλαδή ανθρώπους που κινδυνεύει στην χώρα καταγωγής τους, η σωματική ακεραιότητα, η ελευθερία, ακόμη και η ζωή τους, απλά και μόνον επειδή είναι γκέι, λεσβίες ή τρανς. Ανθρώπους που έχουν υποστεί βάρβαρα βασανιστήρια, βιασμούς, διώξεις, πολλαπλές κακοποιήσεις, έχουν φυλακιστεί, έχει κινδυνεύσει η ζωή τους. 
Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο ορισμός του ανθρώπου που χρήζει προστασίας ασύλου, και από τις αρχές του 2016, το ΣΥΔ έχει αναλάβει την υποστήριξη περίπου 30 προσφύγων, και εννοώ νομική υποστήριξη στο αίτημα διεθνούς προστασίας ή μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα, αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης όπου έχει χρειαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνοντας το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, το ΣΥΔ, αρκετά έγκαιρα φρόντισε να δραστηριοποιηθεί έντονα σ’ αυτό το πεδίο. 
Τώρα αναφορικά με την σύνδεση της κρίσης με την αύξηση των περιστατικών διακρίσεων θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα μπορούσαμε να συνδέσουμε αυτήν την αύξηση περισσότερο με ναζιστικές και άλλες δολοφονικές συμμορίες
Πολλά περιστατικά είτε ακραίων διακρίσεων είτε ρατσιστικής βίας, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με δράστες που είχαν σημάδια που παραπέμπουν σε ναζιστικούς σχηματισμούς, αλλά πέραν αυτού συνδέονται με την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας από την προηγούμενη δεκαετία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον μισαλλόδοξο και κακοποιητικό λόγο κατά των ευάλωτων μειονοτήτων. 
Τώρα, βέβαια πολλοί συνδέουν ναζιστικά ρεύματα, με την πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και αλλού, καθώς οι περιοριστικές πολιτικές, γεννούν λαϊκισμούς και τέρατα
Εν πολλοίς αυτό νομίζω ότι είναι αληθές και αντικατοπτρίζει τόσο την ελληνική πραγματικότητα, όσο και γενικότερα στον δυτικό κόσμο, που βλέπουμε παλινόρθωση ακροδεξιών και γενικότερα λαϊκίστικων σχηματισμών που συχνά είναι φορείς ρατσιστικών ιδεών και πρακτικών.
- Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η επιστημονική σας άποψη για το αμφιλεγόμενο θέμα του “OUTING” (Outing: Δημόσια γνωστοποίηση του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου) ;

Η προσωπική μου άποψη καθώς και η άποψη του σωματείου είναι σαφέστατα ενάντια στο Οuting, το οποίο αποτελεί την παραβιαστική αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων ευαίσθητων δεδομένων ενός ατόμου. 
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορέσουν οι ίδιες και ίδιοι όταν νιώσουν ασφαλείς και δυνατοί να μιλήσουν ανοικτά για την σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου τους, ενώ το outing είναι βίαιο «ξεμπρόστιασμα», κακοποιητική συμπεριφορά για να κρατήσουμε, αποκάλυψη της ταυτότητας τους. 
Έχουμε περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί ή έχουν δώσει τέλος στην ζωή τους εξ αιτίας του OUTING.
 

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Σωματείου;

Το πρώτο αφορά, κατ’ αρχήν, επιτέλους να αποκτήσουμε στην χώρα μας επαρκή και πλήρη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που να έχει τα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα, ή εν πάση περιπτώσει να τα πλησιάζει.
 Ένα δεύτερο που μας ενδιαφέρει, δεδομένης της προσφυγικής κρίσης, είναι να ανταποκριθούμε, κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των προσφύγων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Αυτά είναι τα πιο άμεσα. 
Από εκεί και πέρα, σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στο μέλλον, όσο το δυνατόν πιο συνεκτικές αποτελεσματικές δομές που να έχουν αντίκρισμα στην πραγματική ζωή των τρανς ανθρώπων: στην υγεία, στην παιδεία, στις περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, να έχουμε περισσότερους τρανς ανθρώπους που θα έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία. 
Ένα ακόμη θέμα που μας απασχολεί είναι οι τρανς άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ιδιαίτερα τρανς γυναίκες που αποκλεισμένες από τον χώρο της εργασίας είχαν καταφύγει στην σεξουαλική εργασία και πλέον στην ηλικία αυτή δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα, δεν έχουν πού τη κεφαλή κλίναι. Πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
 

- Κλείνοντας κ.Πάλμου ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε, σε όλους όσους διαβάσουν την συνέντευξη, άλλα και γενικότερα στην κοινωνία, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών ;

Ότι οι τρανς άνθρωποι είναι άνθρωποι και αξίζουν  σεβασμό, ίση μεταχείριση και ισότιμες ευκαιρίες ένταξης στην κοινότητα
Ευχαριστούμε θερμά την κα.Πάλμου για τις πολύτιμες πληροφορίες που πήραμε μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχαμε μαζί της 
Ευελπιστούμε και σε μελλοντικές δημιουργικές συνεργασίες !



Πάρβη Πάλμου
Clinical Psychology ΜΑ, 
Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt  
Μέλος της EAGT και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

www.transgender-association.gr






Επιστημονική & Δημοσιογραφική Επιμέλεια
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
"ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"
http://www.koinwniaenergwnpolitwn.gr/