ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ ΚΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ "NEW AGE" ΥΠΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΤΙΑ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016
Ώρα:18.30
Η Τζένη Ρούσσου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Centre for Research in Anthropology (CRIA), New University of Lisbon) θα δώσει διάλεξη με τίτλο:
"Θρησκευτικός συγκρητισμός κι εναλλακτικές θεραπείες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα - το φαινόμενο του "new age" υπό εθνογραφική ματιά"

Η Τζένη Ρούσσου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ανθρωπολογίας (CRIA), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, Πορτογαλία. Η παρούσα έρευνά της επικεντρώνεται σε καθημερινές πρακτικές θρησκευτικότητας κι εναλλακτικών θεραπειών στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους πάνω σε θέματα θρησκείας, πνευματικότητας κι έμφυλης ταυτότητας.

Περίληψη
Η μελέτη των νέων μορφών πνευματικότητας στον τομέα των κοινωνικών επιστημών έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά όσον αφορά στον γεωγραφικό τομέα των ΗΠΑ και της βόρειας Ευρώπης.

Ο Ευρωπαϊκός νότος, ωστόσο έχει προσελκύσει πολύ μικρό ερευνητικό ενδιαφέρον ως προς τις λεγόμενες ‘new age’ πνευματικές πρακτικές, καθώς η θρησκευτική ταυτότητα χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία κι η Ελλάδα έχει συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με τον (Καθολικό ή/και Ορθόδοξο) Χριστιανισμό. 
Βασισμένη σε εκτεταμένη ανθρωπολογική έρευνα που έχει διεξαγάγει η ομιλήτρια στη Λισαβόνα και την Αθήνα, η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην παρουσία του φαινομένου ‘new age’ στην Πορτογαλία και την Ελλάδα και των εναλλακτικών θεραπευτικών πρακτικών που αποτελούν κυρίαρχο τμήμα του. 

Στόχος είναι να δοθεί μια εθνογραφική εικόνα για τον θρησκευτικό συγκρητισμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις δύο χώρες, για την δημιουργικότητα με την οποία εκφράζεται η θρησκευτικότητα σε επίπεδο καθημερινής επιτέλεσης και την διεύρυνση, συνεκδοχικά, των ορίων της πορτογαλικής κι ελληνικής θρησκευτικής ταυτότητας


 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 Αίθουσα πολυμέσων του ΙΑΚΑ
Αργοναυτών & Φιλελλήνων, Βόλος https://www.facebook.com/groups/610222592441495/